Media deze week

Op de pagina 'Uitspraken in hoofdzaken' treft u een actueel en volledig overzicht van zaaknummers in hoofdzaken (bodemprocedures) aan, waarin de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State op de woensdag uitspraak doet. De lijst met zaaknummers is lang. Gemiddeld wordt wekelijks in 60 zaken uitspraak gedaan. De persvoorlichters van de Raad van State maken op maandag een selectie van de uitspraken die mediagevoelig kunnen zijn. Deze lijst treft u op deze pagina aan. Deze selectie is uiteraard arbitrair, omdat mediagevoeligheid, vooral regionaal, niet altijd goed is in te schatten.

Voor meer informatie over de uitspraken en/of procedures kunt u contact opnemen met de persvoorlichters van de Raad van State:

mr. Pieter-Bas Beekman 070 - 426 47 73 / 06 - 52 07 70 04

mr. Frederik Kunst 070 - 426 45 20 / 06 - 52 07 70 00

De mediagevoelige zaken van deze week zijn: Raad van State

(Deze lijst wordt iedere maandag om 14.00 uur geactualiseerd)
* 200303582/1
Beroep van Dangerous Goods Management B.V. tegen de nieuwe milieuvergunning die het college van B&W van Beverwijk haar heeft verleend voor het opslaan van verpakte ontplofbare stoffen. Met deze vervangende vergunning mag het bedrijf maximaal 3.300 kg explosieven van klasse 1.1 óf maximaal 1.900 kg explosieven van klasse 1.1 in combinatie met 1.400 kg explosieven van klasse 1.2 opslaan. De opslag vindt plaats in bunkers van het fort Sint Aagtendijk in Beverwijk. De vergunning is ingetrokken wat betreft de opslag van explosieven voor civiel gebruik van de klassen 1.1 en 1.2. Het bedrijf is van mening dat het college van B&W onvoldoende heeft onderbouwd waarom de oude vergunning niet meer toereikend is. Ook vindt zij dat het college de oude vergunning niet (gedeeltelijk) had mogen intrekken, omdat er volgens haar geen sprake is van een veranderd wetenschappelijk inzicht in de opslag van explosieven voor civiel gebruik. Naar de mening van het college van B&W moest deze wel worden ingetrokken, omdat aanpassen van de voorschriften of bouwkundige aanpassingen er niet toe kunnen leiden dat kan worden voldaan aan de afstandseisen uit het NAVO-handboek.


* 200303896/1, 200303897/1 en 200303898/1 Beroepen van de bewonersgroep Donker Groen, van de vereniging Teteringen Verstikt, van de stichting Dorpsraad Teteringen en anderen tegen de besluiten van het college van gedeputeerde staten van Noord-Brabant waarbij goedkeuring is verleend aan de bestemmingsplannen Om de Haenen, Nieuwe Dorpsrand en Waterakkers en De Woonakker van de gemeente Breda. Met de bestemmingsplannen wordt voorzien in de aanleg van drie woonwijken van in totaal 2.000 woningen ten noordoosten en ten zuidwesten van de kern Teteringen. In beroep wordt onder meer gesteld dat een Milieu-effect Rapport had moeten worden opgesteld. (N.B. Deze uitspraak heeft drie zaaknummers)


* 200305186/1
Hoger beroep in verband met de afwijzing van een vergoeding van nadeelcompensatie die verband houdt met de aanleg van de HSL-Zuid en de verbreding, verlegging en reconstructie van de A16 en A4. In mei 2001 heeft het algemeen bestuur van het Schadevergoedingsschap HSL-Zuid, A16 en A4 een verzoek van Eneco Energie afgewezen. Eneco stelt schade te hebben geleden als gevolg van het onherroepelijke tracébesluit HSL-Zuid, omdat distributieovereenkomsten zijn opgezegd. Het algemeen bestuur ziet geen rechtstreeks causaal verband tussen geleden schade en het tracébesluit. De rechtbank in Rotterdam heeft in juli 2003 in een eerder beroep de afwijzing door het Schadevergoedingsschap vernietigd, omdat de toepassing van het criterium van het rechtstreekse causale verband niet voortvloeit uit de tekst of de toelichting van de wettelijke regeling. Naar het oordeel van de rechtbank is het ook niet in overenstemming met de algemene lijn in de jurisprudentie dat voor de vraag of schade aan een bepaalde oorzaak moet worden toegerekend diverse omstandigheden in ogenschouw moeten worden genomen. Het Schadevergoedingsschap is het hier niet mee eens en komt tegen deze uitspraak in hoger beroep.


* 200305722/1
Beroep van Hoyer Nederland B.V. tegen een tweetal lasten onder dwangsom die de staatssecretaris van Verkeer en Waterstaat haar heeft opgelegd wegens overtreding van een voorschrift van de vergunning op grond van de Wet verontreiniging oppervlaktewateren (WVO). Het bedrijf beschikt over een WVO-vergunning voor het lozen op de 3e Petroleumhaven van afvalwater afkomstig van haar bedrijf in de Botlek. De staatssecretaris is van mening dat het bedrijf zich niet houdt aan de normen waaraan het gezuiverd afvalwater van de afvalwaterzuiveringsinstallatie moet voldoen.

* 200400265/1
Beroep tegen de ontgrondingvergunning die gedeputeerde staten van Utrecht hebben verleend voor de aanleg van een jachthaven langs de Noord IJsseldijk in de gemeente IJsselstein. De jachthaven zal worden aangelegd door middel van het afgraven van zand en klei tot een diepte van 11 meter beneden N.A.P. De af te graven percelen worden nu agrarisch gebruikt en hebben een oppervlakte van ongeveer 5,6 hectare.


* 200401619/1
Beroep van Railinfrabeheer B.V. tegen het buiten behandeling laten van de aanvraag om milieuvergunning voor het in werking hebben van het spoorwegemplacement in Leiden. Het dagelijks bestuur van de Milieudienst West-Holland, die de aanvraag buiten behandeling heeft gelaten, is van mening dat een milieuvergunning niet nodig is. Op het spoorwegemplacement vinden de volgende activiteiten plaats: het omhalen van materieel tussen onderlinge perronsporen, het tijdelijk opstellen van materieel en het rangeren ervan, het uitvoeren van 48-uurscontroles aan treinstellen, het overstaan van materieel en het omrijden van een goederentrein.