Universiteit van Amsterdam

Bestrijding kanker gebaat bij multidisciplinaire samenwerking


Oratie Geneeskunde


woensdag 9 juni 14.30 uur

Prof. dr. A.J.M. Balm, bijzonder hoogleraar Hoofd/halsoncologie en -chirurgie: Het onderscheiden van hoofd- en halszaken: een vak apart.

De hoofd-halsoncologie en -chirurgie concentreert zich op de diagnostiek en behandeling van kwaadaardige en goedaardige tumoren in het hoofd-halsgebied. In Nederland worden jaarlijks 2300 patiënten gediagnosticeerd met een nieuwe kwaadaardige hoofd-halstumor, zodat van een relatief zeldzame aandoening kan worden gesproken. Diagnostiek en behandeling van deze tumoren is complex, omdat er groot risico bestaat op ernstige verstoring van belangrijke lichaamsfuncties zoals kauwen, spreken en slikken. Daarom werken meerdere specialisten in een multidisciplinair verband samen om een optimaal behandelingsresultaat te bereiken. Fons Balm stelt dat er onvoldoende aandacht is voor de positieve gevolgen van deze multidisciplinaire samenwerking op de behandeling van kanker. Ook benadrukt hij dat voor behoud van expertise strikte regulering van diagnostiek en behandeling binnen multidisciplinaire tumorwerkgroepen noodzakelijk is.

De academische plechtigheden vinden plaats in de Aula van de UvA, Singel 411, Amsterdam. Meer informatie over de items in deze agenda kunt u krijgen bij de afdeling Persvoorlichting, tel. 020 - 525 2695, e-mail: persvoorlichting@uva.nl. Met vragen over plechtigheden Geneeskunde kunt u contact opnemen met AMC Voorlichting, tel. 020 - 566 2929. Onder aan de agenda vindt u de rubriek Hoogleraarsbenoemingen.