Erasmus


04-06-04: Strategieën om hart- en vaatziekten te voorkomen

Rogier Nijhuis promoveert woensdag 9 juni 2004 (Erasmus MC, faculteitsgebouw, collegezaal 7) op zijn proefschrift Strategieën om hart- en vaatziekten te voorkomen. Een besliskundige benadering.

Rogier Nijhuis evalueerde de kosteneffectiviteit van verscheidene preventiestrategiëen van hart-en vaatziekten in de algehele populatie. Voorst ontwikkelde hij een simulatiemodel voor zowel kosten als effecten van de preventie. Het model toont aan dat veel mensen ouder dan 55 jaar baat kunnen bij aspirinetherapie om hart-en vaatziekten te voorkomen. Er moet dan wel rekening worden gehouden met het individuele risico op een hersenbloeding of ernstige maagbloeding, wat door aspirine verhoogd wordt.

De promovendus paste het model tevens toe om de kosteneffectiviteit te onderzoeken van de 'Polypill' (een combinatie van aspirine, een cholesterol-verlagend middel, drie bloeddrukverlagende middelen in halve dosering en foliumzuur). Primaire preventie van hart-en vaatziekten met 'Polypill' therapie is een kosteneffectieve strategie in de algemene bevolking tussen 55 en 80 jaar.

Promotoren: mw. prof.dr. M.G.M. Hunink, Klinische epidemiologie, in het bijzonder de evaluatie van beeldvormende technologieën en prof.dr. T. Stijnen, Biostatistiek