Vrije Universiteit Amsterdam

Overzicht | veb@dienst.vu.nl

---

Studie naar politieke loopbaan Van Agt: parallel met het heden Minister Van Agt maakte korte metten met zijn staatssecretaris

Minister Maria van der Hoeven eiste afgelopen weekeind het hoofd van haar staatssecretaris Annette Nijs, nadat deze haar in de pers had aangevallen. Premier Balkenende en vice-premier Zalm moesten de ruzie sussen. Minister van Justitie Dries van Agt ging in 1975 verder toen zijn staatssecretaris Jan Glastra van Loon in een interview de kachel had aangemaakt met de secretaris-generaal en met het departement. Van Agt maakte gebruik van zijn recht als minister overigens nog nooit voordien en ook nadien nooit meer door enige minister gebruikt: hij ontsloeg zijn staatssecretaris en stelde hiermee zijn premier Joop den Uyl voor een voldongen feit. Staatsrechtelijk was hier niets op tegen. Na enig gekrakeel van de PvdA en D66 (de partij van Glastra) werd de staatssecretaris vervangen door Henk Zeevalking en vanaf toen was alles weer koek en ei.

Dit is een van de dingen die Adrianus Koster, onderzoeker van de afdeling Politicologie aan de Faculteit der Sociale Wetenschappen van de VU, vertelt in zijn rapport Het achterhalen van de eenzame fietser: Beschrijving en analyse van de politieke loopbaan van Dries van Agt, dat woensdag 9 juni verschijnt. Het is een tussenrapport van zijn studie naar de politieke loopbaan van Van Agt die moet uitmonden in het boek De eenzame fietser, dat medio 2006 wordt verwacht. In het rapport beschrijft Koster zijn aanpak en de voortgang van het onderzoek.

Kosters belangrijkste onderzoeksinstrument is de oral history. Hij interviewt Van Agt en degenen in het netwerk rond hem die nog leven en relevante informatie kunnen aandragen. De al benaderde of nog te benaderen informanten zijn politieke mede- of tegenstanders van Van Agt en/of leden van kabinetten waarvan hij deel uitmaakte, buitenlandse collega-politici, persoonlijke medewerkers, beleidsambtenaren, voorlichters, journalisten, wetenschappers enzovoort. Door deze benadering komt materiaal naar voren dat (nog) niet in geschreven bronnen is gepubliceerd en daarmee bijdraagt aan nuancering en completering van het bestaande beeld van Van Agt.

De Nijmeegse rechtenhoogleraar Dries van Agt betrad het politieke toneel in 1971 toen hij minister van Justitie werd. Ruim elf jaar later trad hij plotseling af als premier. Het was het einde van een turbulente politieke carrière van een van de meest kleurrijke en controversiële Nederlandse politici van de vorige eeuw. Van Agt was de eerste partijleider van het CDA. In die functie wist hij de PvdA en haar leider Joop den Uyl jarenlang buiten de macht te houden. Van Agt was een onvoorspelbare en onorthodoxe politicus; zowel immens populair als vreselijk verguisd. Koster probeert zijn loopbaan te ontwarren, analyseren en evalueren.