Ministerie van Verkeer en Waterstaat

Campagne Het Nieuwe Rijden van start

Staatssecretaris Van Geel van VROM heeft vandaag het startschot gegeven voor de campagne Het Nieuwe Rijden. Via deze campagne krijgen automobilisten tips hoe zij veiliger en meer energiebewust met hun auto kunnen omgaan, zodat het milieu minder wordt belast. Zo zijn automotoren van tegenwoordig zo krachtig dat je gerust bij 2500 toeren kunt doorschakelen. Wanneer de tips van Het Nieuwe Rijen worden opgevolgd, bespaart dat de automobilist 10 tot 15 procent aan brandstof. Dat scheelt in de kosten en in de uitstoot van uitlaatgassen.

Het Nieuwe Rijden is een meerjarenprogramma dat loopt van 1999 tot 2006. De maatregelen uit Het Nieuwe Rijden komen voort uit de afspraken in het Kyoto-protocol en de daarop volgende Uitvoeringsnota Klimaatbeleid. Doelstelling is de reductie van de CO2-uitstoot met 1 Mton per jaar in 2010. De afgelopen jaren lag het accent op de rijopleiding: Het Nieuwe Rijden is inmiddels onderdeel van theorie-examens voor zowel instructeurs als examinatoren en leerlingen. In 2006 wordt Het Nieuwe Rijden eveneens onderdeel van het praktijkexamen. De aandacht richt zich nu op de tien miljoen Nederlandse rijbewijsbezitters en hoe zij veiliger, milieubewuster en goedkoper kunnen rijden.

In de publiekscampagne is een hoofdrol weggelegd voor de Doeks uut Hasselt gebaseerd op de Amerikaanse televisieserie the Dukes of Hazard. De campagne start op 9 juni en loopt drie jaar. De campagne is een initiatief van SenterNovem en de ministeries van VROM en Verkeer en Waterstaat. Daarnaast zijn onder meer brancheorganisaties, consumenten- en verkeersveiligheidsorganisaties betrokken bij de uitvoering van Het Nieuwe Rijden.

Kijk voor meer informatie op www.hetnieuwerijden.nl

Ministerie van VROM, Wim van der Weegen: 070 3393986 Ministerie van Verkeer en Waterstaat, Anja Sinnema: 070 3517112 SenterNovem, Peter Wilbers: 030 2393501 of Isabelle van den Hurk: 030
- 2393651