Gemeente Barneveld


Tentoonstelling Europe Works

De Europese Unie is 1 mei uitgebreid met tien landen uit Oost-, Midden- en Zuid-Europa. Ter gelegenheid daarvan is er een bijzondere tentoonstelling die in Duitsland, Oostenrijk en Nederland te zien zal zijn, waaronder nu in het gemeentehuis van Barneveld.

Na de val van het ijzeren gordijn, dat Europa decennia lang doormidden sneed, bestaat nu de kans om Europa weer te verenigen. Op de tentoonstelling worden geschiedenis, cultuur en gemeenschappelijkheden tussen de landen van de huidige Unie en van de uitgebreide Unie (Estland, Letland, Litouwen, Malta, Polen, Slowakije, Slovenië, Tsjechië, Hongarije, Cyprus) gepresenteerd. De tentoonstelling pikt echter bovenal een thema op, dat de meeste mensen bezighoudt: economie en kosten, werk en migratie, perspectieven en risicos in verband met de toetreding van landen die een economische achterstand goed hebben te maken.

De reizende tentoonstelling europe works is in een bijzondere vorm gegoten: namelijk als waslijnen. Aan de voorste waslijn hangt kleding, bedrukt met stoere taal, grapjes of vooroordelen, die vragen oproepen en de aandacht moeten trekken: zo wordt er een provocatief platform gecreëerd. Aan de tweede waslijn daarachter worden vervolgens (eveneens op banen stof) argumenten en feiten, beelden en informatie gegeven, die aanzetten tot nadenken en/of herbezinning.

De waslijn laat ons ook een kijkje nemen in het privé-leven en laat de mens zelf zien. Een blik op de was die in de tuin is opgehangen, laat ons zien wie er in dit huis woont, jong of oud, arm of rijk. Door kleding worden bewust of niet smaken en houdingen overgebracht.

De tentoonstelling is van 21 juni tot 2 juli in het gemeentehuis van Barneveld te bezoeken.

Voor nog veel meer andere informatie, discussiebijdragen in de forums, rapportages over conferenties en fotos, kunt u terecht op de website www.europe-works.org die voortdurend wordt uitgebreid.