Gemeente Haarlem


9 juni 2004

159/2004

Gemeente Haarlem, college van burgemeester en wethouders

Persbericht


Vervolgonderzoek naar mogelijke explosieven in Haarlemse watergangen

Ter voorbereiding van het grootschalig baggerwerk in Haarlem is onderzoek verricht naar mogelijke locaties met niet gesprongen explosieven. Hiervoor is het gespecialiseerde bedrijf REASeuro ingeschakeld. Inmiddels heeft dit bedrijf een verkennend en een nader historisch onderzoek verricht naar de mogelijke ligging van explosieven.

Binnenkort starten de gemeente Haarlem en het hoogheemraadschap van Rijnland met het baggeren van het Binnen- en het Zuider Buiten Spaarne, de stadsgrachten en -singels en een aantal andere watergangen in Haarlem. Momenteel wordt gewerkt aan de voorbereiding van deze baggerwerken. In dit kader is een verkennend historisch onderzoek en een nader historisch onderzoek verricht naar de mogelijke ligging van Niet Gesprongen Explosieven (NGE's) in de te baggeren watergangen.

Uit de resultaten van het onderzoek is gebleken dat in verschillende watergangen van Haarlem nog mogelijke NGE's aanwezig zijn. Verdachte locaties zijn:
. Noorder Buiten Spaarne ter hoogte van de Prinsenbrug;
. twee locaties ter plaatse van het Zuider Buiten Spaarne;
. diverse locaties in de Leidsevaart;
. Jan Gijzenvaart;
. en diverse locaties in de sloten langs de Randweg zoals de Houtvaart en de Delft.

Voor het lokaliseren van deze explosieven is een vervolgonderzoek noodzakelijk. Dit vervolgonderzoek wordt gelijktijdig met de uitvoering van het baggerwerk in Haarlem verricht. Indien tijdens het vervolgonderzoek explosieven worden aangetroffen, zullen deze worden geruimd door het Explosieven Opruimings Commando (EOC). Voorafgaand aan het eventueel ruimen van explosieven, worden de hiervoor benodigde veiligheidsvoorzieningen getroffen. In een dergelijke situatie worden betrokkenen en omwonenden hierover uiteraard geïnformeerd.


sector Stadsbeheer
Julia de Jong, Communicatieadviseur
023-5114903
juliadejong@haarlem.nl

---- --