Gemeente Capelle a/d IJssel

Nieuws van NV MAC

Compostactie
Wegens groot succes in de laatste jaren houdt de NV MAC ook dit jaar weer een compostactie op de gemeentewerf aan de Groenedijk. Tegen inlevering van uw tuin en/of snoeiafval op het milieustation krijgt u gratis een zak compost. Uiteraard geld op = op. De actie loopt nog tot 14 juni. Deze actie geldt alleen voor particulieren!

Gratis ophaal grofvuil
Het komt steeds vaker voor dat bewoners grofvuil in de wijkcontainers werpen. Regelmatig treffen medewerkers van de NV MAC voorwerpen aan in de containers die er absoluut niet in thuis horen. Hierbij moet u denken aan bankstellen, wasmachines, tuinafval, tuinaarde, zand, bouw- en sloopafval en tuintegels. De containers zijn daar absoluut niet geschikt voor. In het gunstigste geval kan het grofvuil uit de container worden gehaald. Het komt echter ook regelmatig voor dat de container niet geschikt meer is voor gebruik. De container moet dan worden vervangen. Per container kost dat ruim 1.500,=.
Bijkomend probleem van het grofvuil in de wijkcontainer is dat de gewone vuilniszakken vanwege ruimtegebrek naast de container worden gezet. Dit is niet hygiënisch en trekt ongedierte aan. Heeft u grofvuil? Bel dan de NV MAC om het, in de meeste gevallen, gratis en in dezelfde week, te laten ophalen. U kunt de NV MAC bereiken tijdens kantooruren, van 8.00 16.00 uur, onder telefoonnummer: 010-2581181.

Geen vuilophaal door foutparkeren
Sinds enige tijd zamelt de NV MAC in bepaalde delen van Capelle ook op zaterdag het restafval in. Hiermee worden overvolle containers voorkomen.
Helaas gebeurt het dat het inzamelen bemoeilijkt wordt door fout geparkeerde autos. Hierdoor kunnen containers soms niet worden geleegd. Wij verzoeken u daarom uw auto niet voor een containeropstelplaats te parkeren.

Regels ondergrondse inzamelcontainers
Op een aantal locaties (Fascinatio, t Zandrak) zijn ondergrondse containers geplaatst. Deze zijn een stuk fraaier dan de reguliere wijkcontainers. Voor de ondergrondse containers gelden echter een aantal specifieke gebruiksregels.
De grijze KOMO vuilniszakken kunnen voor het restafval gebruikt worden. De inworpopeningen in de restafval containers zijn geschikt voor deze 50 literzakken.
De GFTcontainers zijn niet bedoeld voor groot tuinafval en vuilniszakken. Hierdoor raakt de inworp-opening verstopt en wordt het GFT-afval afgekeurd. Dit heeft hogere stortingskosten tot gevolg.
Op dit moment worden de ondergrondse containers op donderdag geleegd: de restafvalcontainers eens per week; de papier en GFT-containers eens in de twee weken.

Begrippenlijst

Grofvuil
Grofvuil is vuil dat door de afmeting of samenstelling niet in een vuilniszak kan worden gedaan. Afvalsoorten als huisraad, ijzer, bouw- en sloopafval, tegels, tuingrond, bruin- en witgoed horen tot deze afvalgroep. De NV MAC haalt het, na telefonische afspraak, tot
1 m³ gratis bij u op.

GFT: Groente, Fruit en Tuinafval
GFT-afval zijn: loof, schillen en resten van groente, fruit en aardappelen, etensresten, eierschalen, doppen van noten, koffiefilters en koffiedik, theebladeren en theezakjes, snijbloemen, kamerplanten (zonder kluit), gras, stro en bladeren, klein snoeiafval en ander plantmateriaal.

Groot tuinafafval
Groot tuinafval, zoals grote takken, omgezaagde bomen en gerooide struiken horen niet thuis in de GFT-container. De NV MAC haalt het, na telefonische afspraak, tot 1 m³ gratis bij u op.

Maak voor het ophalen van grofvuil en groot tuinafval tijdig een afspraak. Tot 1 m³ wordt het gratis bij u opgehaald (daarna berekent de NV MAC 22,70 per m³). U kunt de NV MAC bereiken tijdens kantooruren, van 8.00 16.00 uur, onder telefoonnummer: 010-2581181. Bied het grofvuil en groot tuinafval vervolgens aan op een plaats waar een vrachtwagen eenvoudig kan komen.
Voorkom hoge kosten en ergernis, houd uw leefomgeving schoon!