Gemeente Capelle a/d IJssel

College handhaaft speerpunten collegewerkplan

Hoe kan er met minder geld toch vastgehouden worden aan de lijn van het collegewerkplan? Dit was de centrale vraag die het college bezighield bij het opstellen van de Voorjaarsnota 2004. De nota geeft inzicht in de actuele financiële ontwikkelingen en de financiële positie van de gemeente voor de jaren 2004-2008. Ondanks het zware economische weer waar Nederland al langere tijd mee kampt, is het B&W gelukt de speerpunten uit het collegewerkplan volledig overeind te houden. Er wordt niet getornd aan veiligheid, leefbaarheid en de burger centraal. Op terreinen als vrijetijdsbesteding, onderhoud van de buitenruimte en sociale infrastructuur wordt gesnoeid. Gesnoeid, maar niet met de wortel uitgeroeid. Lees hieronder wat het college de raad voorstelt.

Snoeien
Waarom snoeien? Voornamelijk omdat we, net als alle andere gemeenten, minder geld van het rijk krijgen. De omvang van de structurele korting bedraagt waarschijnlijk 1,9 miljoen. Dat betekent dat de beleidsdoelen gerealiseerd moeten worden met een budget dat bijna 2 miljoen slinkt.

Gelukkig is er ook een eenmalige baat. De fusie van Waterbedrijf Europoort met Delta Waterbedrijf levert de gemeente ruim 6 miljoen op. Met dit bedrag kunnen we het aantal bezuinigingen voor de komende jaren beperken en de begroting over meerdere jaren sluitend krijgen.

Een ander geluk is de investering van de afgelopen jaren in integrale instrumenten. Bijvoorbeeld integraal veiligheidsbeleid, Brede School Netwerken en Wijkoverlegplatforms (WOPs). Daardoor is het mogelijk om te bezuinigen op afzonderlijke activiteiten die ook integraal kunnen worden opgepakt.

Bezuinigingen
Bij de bezuinigingen zijn de speerpunten ontzien en is kritisch gekeken naar de overige posten. Vooral die op het terrein van vrijetijdsbesteding, sociale infrastructuur, buitenruimte en bedrijfsvoering. Capellenaren gaan voor bepaalde vrijetijdsvoorzieningen meer betalen. De bezuinigingen op de muziekschool en de cultuurnota zijn voorbeelden van moeilijke beslissingen die het college heeft genomen. De pijn wordt enigszins verlicht door het opnemen van algemene muzikale vorming binnen de Brede School Netwerken.

Binnen het programma Sociale Infrastructuur heeft het college diverse bezuinigingen doorgevoerd. Het ouderenbeleid is weliswaar een onderwerp uit het collegewerkplan, maar toch heeft het college gemeend niet tot uitvoering van de seniorennota te moeten overgaan. Ook dit is een moeilijke beslissing geweest, maar gelukkig worden hierdoor geen bestaande voorzieningen getroffen omdat de uitvoering zich nog in de planfase bevindt. Door te investeren in de sociale samenhang in de wijken, via bijvoorbeeld de WOPs, zullen er naar verwachting toch voldoende activiteiten voor ouderen zijn. De WVG-voorzieningen zijn niet ontzien, omdat het college van mening is dat er op een aantal onderdelen (woonvoorzieningen) efficiënter met geld omgegaan kan worden.

Het college heeft bij zijn aantreden ingezet op het snel inlopen van de achterstand bij het onderhoud van de buitenruimte. Het huidige tempo is echter in de verslechterde economische situatie niet te handhaven. Er moet iets gas teruggenomen worden. Bezuinigingen treffen de posten wegen en groen. De verdere uitvoering van de Wijkactieplannen wordt stopgezet. Wat deze Wijkactieplannen betreft kan gelukkig wel de conclusie getrokken worden dat veel van de gewenste en vaak ook de belangrijkste verbeteringen in de buitenruimte al zijn gerealiseerd. Naast de bezuinigingen op bovenstaande posten wordt er ook bezuinigd op de bedrijfsvoering.

Het college heeft er principieel voor gekozen om de Onroerende Zaak Belasting (OZB) niet te verhogen. De bezuinigingen van het rijk komen bij vele inwoners al hard genoeg aan.

Commissie en raad
De Voorjaarsnota wordt behandeld tijdens de commissievergaderingen van 7 tot en met 14 juni en in de raadsvergadering van 28 en 29 juni 2004.