Gemeente Amsterdam

Behoefte aan kleinschalige bedrijfsruimte groter dan werd aangenomen Gemeente gaat samen met projectontwikkelaar en corporatie probleem aanpakken
9 juni 2004 - Corine Lindhout
Er is een groot tekort aan kleinschalige en betaalbare bedrijfsruimte in Amsterdam. Recent onderzoek van de Dienst Onderzoek en Statistiek wijst uit dat het tekort de komende drie jaar circa 60.000 m² per jaar beslaat.

Daarom gaat het college van B&W een samenwerkingsovereenkomst aan tussen de gemeente Amsterdam (Economische Zaken), Mainland BV en Stichting Eigen Haard Olympus Wonen voor het oprichten van een gezamenlijke onderneming om kleinschalige bedrijfsruimte te realiseren.

In opdracht van Economische Zaken Amsterdam heeft de Dienst Onderzoek en Statistiek de behoefte van bedrijven en kantoren aan kleinschalige huisvesting in de hoofdstad onderzocht voor de periode 2003-2006. Met kleinschalig wordt hier bedoeld ruimte met een (bruto) oppervlakte tot 250 m², die meestal gevestigd is in bedrijfsverzamelgebouwen en plinten (beneden werken en boven wonen). Ter aanvulling hierop is een enquête uitgevoerd onder starters en doorstarters in Amsterdam. Deze groep ondernemers is gevraagd naar hun huisvestingswensen.

Uit het onderzoek `Kleinschalige bedrijfsruimte in Amsterdam, onderzoek naar voorraad en behoefte' komt een aantal nieuwe inzichten naar voren. Zo bestaat jaarlijks een grote behoefte aan kleinschalige bedrijfsruimte (61.000 tot 74.000 m²), waarin niet wordt voorzien door particuliere ontwikkelaars en woningcorporaties. Redenen hiervoor zijn dat het voor corporaties makelijker is één grote ruimte te verhuren dan tien kleine en de grotere risico's in verband met het grotere aantal huurders. Ook zien corporaties de bouw van bedrijfsruimten nog niet als hun core-business.

De gemeente Amsterdam heeft in het verleden al verschillende initiatieven ontwikkeld om de bouw van kleinschalige bedrijfsruimte aantrekkelijker te maken, zoals de objectsubsidie van Economische Zaken (deze regeling voorziet in het subsidiëren van de onrendabele top bij de bouw van bedrijfsverzamelgebouwen en kleine bedrijfsruimten). De wethouder Economische Zaken Frits Huffnagel: "Toch zijn deze onvoldoende om het grote tekort aan kleinschalige bedrijfsruimte op te lossen. Specifiek knelpunt in de Amsterdamse markt is het gebrek aan ontwikkelaars."

Om het tekort op te lossen wordt nu voorgesteld om een onderneming op te richten die de specifieke taak heeft om 8.000 m² kleinschalige bedrijfsruimte per jaar op te leveren vooral in de woongebieden en stedelijke vernieuwingsgebieden.

Dit zal vorm krijgen in een gezamenlijke onderneming van de gemeente Amsterdam (Economische Zaken), Mainland BV en de Stichting Eigen Haard Olympus Wonen. De drie partijen zullen elk voor eenderde eigenaar worden van de op te richten onderneming. Met Mainland BV wordt samengewerkt door haar ervaring met projectontwikkeling van kleinschalige bedrijfsruimte. De Stichting Eigen Haard Olympus Wonen heeft ervaring in de ontwikkeling van kleinschalige bedrijfsruimte in woonwijken en is in grote delen van de stad actief.

Frits Huffnagel: "Het voldoende aanwezig zijn van kleinschalige bedrijfsruimte is belangrijk voor de Amsterdamse economie. Vooral starters hebben hier behoefte aan. De ondersteuning van startende ondernemers is dan ook één van de speerpunten van het economische beleidsprogramma HERMEZ, `Het Economisch Resultaat Moet Er Zijn'. Op deze manier maken we daar werk van."

Deze samenwerkingsovereenkomst zal ter kennisneming worden aangeboden aan de leden van Raadscommissie voor Financiën en Economische Zaken op 9 september.

Pb-110

© Gemeente Amsterdam