Openbaar Ministerie

Den Haag, 9 juni 2004

Intrekking hoger beroep verkrachting en doodslag Sint Philipsland

Het ressortsparket Den Haag (het onderdeel van het Openbaar Ministerie dat verantwoordelijk is voor de afhandeling van hogerberoepszaken uit (onder meer) Middelburg) heeft het door het OM Middelburg ingestelde hoger beroep in de zaak verkrachting en doodslag Sint Philipsland ingetrokken.

Het ressortsparket onderkent dat het hier een gruwelijke zaak betreft, en heeft zeker ook oog voor de impact die deze zaak indertijd gehad heeft op de (kleine) dorpsgemeenschap van Sint Philipsland. Het ressortsparket heeft het hoger beroep ingetrokken omdat het, na grondige bestudering van het dossier en gelet op alle omstandigheden van dit bewuste geval, meent dat de kans dat het Gerechtshof Den Haag een hogere straf op zou leggen, klein is. De rechtbank gaat er in haar vonnis van uit dat de verdachte een intensieve en langdurige behandeling behoeft. Om de kans van slagen van een dergelijke behandeling zo groot mogelijk te maken, is een zo spoedig mogelijk begin daarvan geïndiceerd, mede gelet op de nog jonge leeftijd van verdachte. Het is geenszins uitgesloten dat het hof met inachtneming van dit uitgangspunt, tot een soortgelijk oordeel als de rechtbank zou zijn gekomen. Om die reden is het hoger beroep ingetrokken.

Bij vonnis van 17 december 2003 werd door de rechtbank te Middelburg J.C. van K veroordeeld tot een gevangenisstraf van 4 jaar en TBS. De rechtbank veroordeelde Van K. in verband met de verkrachting en doodslag van een 80-jarige vrouw. Het feit speelde zich af op 7 december 2002 in Sint Philipsland, in de woning van het slachtoffer.

De officier van justitie had ook TBS gevorderd, doch daarnaast een gevangenisstraf van 6 jaar. In verband met het verschil tussen de geëiste en de opgelegde gevangenisstraf is het OM Middelburg in hoger beroep gegaan.