Soedan Amnesty: Onmiddellijk toegang voor mensenrechtenwaarnemers in Darfur/Soedan - Voorzitter Lilian Gonçalves-Ho Kang You vraagt met steun Tweede Kamerleden visum aan bij Ambassade Soedan in Den Haag

In Darfur (Soedan) zijn moord, marteling, waaronder verkrachting en het bombarderen van dorpen aan de orde van de dag. Het gevolg: meer dan 10.000 doden en één miljoen vluchtelingen. Amnesty International dringt er bij de regering van Soedan op aan onmiddellijk mensenrechtenwaarnemers en mensenrechtenorganisaties toe te laten ter bescherming van de burgerbevolking van Darfur.

Om deze eis kracht bij te zetten vraagt Amnesty-voorzitter Lilian Gonçalves-Ho Kang You op donderdag 10 juni om 9.30 bij de ambassade van Soedan, namens de mensenrechtenorganisatie, een visum voor Darfur aan. Amnesty International's oproep om zo snel mogelijk mensenrechtenwaarnemers in Darfur toe te laten wordt ter plekke ondersteund door de Tweede Kamerleden Ferrier(CDA), Koenders(PvdA), Van Bommel(SP), Bakker(D66), Karimi(Groen Links) en Szàbo(VVD).

De zeer zorgwekkende mensenrechtensituatie in Darfur is de laatste maanden langzaamaan wereldwijd bekend geworden. De ernst van de situatie wordt echter nog altijd onderschat. In Soedan zijn de afgelopen 15 maanden duizenden dorpen verwoest, meer dan 10.000 burgers gedood en ongeveer een miljoen burgers gevlucht. De internationale gemeenschap spreekt alom over de noodzaak de vele vluchtelingen humanitaire hulp te bieden. Ondanks dit aandringen en de beloftes van de Soedanese regering krijgen hulporganisaties nog zeer moeizaam toegang. Amnesty International wijst behalve op de humanitaire crisis ook op de voortdurende mensenrechtenschendingen in Darfur.Deze gaan door ondanks het staakt het vuren van 8 april 2004. De crisis is nog zeker niet voorbij.

'Op 22 mei hebben de Janjanwid ten minste 45 dorpelingen gedood in Zuid-Darfur. Op 28 mei zijn bombardementen uitgevoerd op een dorp in Noord-Darfur waarbij ten minste 12 personen zijn omgekomen', zo zegt Lilian Gonçalves-Ho Kang You. 'De internationale gemeenschap reageert traag. De Soedanese regering ontkent of bagatelliseert de situatie en doet vrijwel niets. Wat de Soedanese regering wél doet, is het deelnemen aan en begaan van moordpartijen op burgers', zo zegt de voorzitter van Amnesty International.

De Soedanese regering en de door haar gesteunde militie de Janjawid, begaan grootschalige, systematische mensenrechtenschendingen, zoals buitengerechtelijke executies, bombardementen op dorpen en verkrachtingen. De regering doet ook niets om hen die zich schuldig hebben gemaakt aan mensenrechten te berechten.

Sinds de escalatie van het conflict begin 2003 hebben er geen arrestaties/detenties van de Janjawid plaatsgevonden in relatie tot de moorden op de bevolking. Dit terwijl er talrijke arrestaties zijn geweest onder groepen die slachtoffer zijn van het Janjawid geweld,zoals blijkt uit een gisteren verschenen Amnesty-rapport. Ook de gewapende oppositiegroepen de Sudan Liberation Army (SLA) en de Justice and Equality Movement hebben zich schuldig gemaakt aan mensenrechtenschendingen waaronder marteling en onrechtmatige arrestatie van burgers.

Onlangs heeft de internationale gemeenschap besloten negentig internationale staakt-het-vuren waarnemers naar Soedan te sturen. Voor een gebied zo groot als Frankrijk is dit volstrekt ontoereikend en tot op heden zijn slechts tien personen van de missie aan het werk. Mensenrechtenwaarnemers, die een onmisbare factor zijn voor het bieden van bescherming van burgers, ontbreken nog geheel. De plannen om zes vertegenwoordigers van de VN-Hoge Commissaris van de Mensenrechten toe te laten is welkom maar veel te weinig. Voor een conflict dat al meer dan een jaar duurt is het onbegrijpelijk dat er nog geen internationale waarnemers in Darfur aanwezig zijn. Ook Amnesty International wil het gebied bezoeken maar krijgt tot op heden geen toestemming van de Soedanese regering.

'De situatie in Darfur is schrijnend en volstrekt ontoelaatbaar. De Soedanese regering moet onmiddellijk haar verantwoordelijkheid erkennen en mensenrechtenwaarnemers toelaten', aldus Lilian Gonçalves-Ho Kang You.

Amnesty International roept de regering van Soedan op om de mensenrechtenschendingen onmiddellijk te stoppen en maatregelen te nemen om burgers bescherming te bieden. Hierbij is het noodzakelijk dat: 1. Mensenrechtenwaarnemers en vertegenwoordigers van Amnesty International en andere mensenrechtenorganisaties onmiddellijke toegang tot het gebied verkrijgen. 2. De regering van Soedan zich publiekelijk uitspreekt tegen de voortdurende schendingen en zich committeert aan de handhaving van het humanitair recht en mensenrechtenstandaarden. 3. De regering van Soedan de Janjawid demobiliseert en ontwapent en zorg draagt dat zij geen verdere mensenrechtenschendingen kunnen begaan. 4. De regering van Soedan ervoor zorg draagt dat de daders van mensenrechtenschendingen worden berecht in lijn met internationale mensenrechtenstandaarden. 5. De regering van Soedan alles in het werk stelt om humanitaire hulp aan de burgers in het gebied en de vluchtelingenkampen mogelijk te maken. Onmiddellijke en onvoorwaardelijke toegang van humanitaire organisaties is hierbij noodzakelijk en de huidige beperkingen moeten worden opgeheven.

Amnesty International afdeling Nederland