Gemeente Voorschoten

Persberichten - Onderzoek wijst uit: vrijwilligersmarkt voor herhaling vatbaar
Uitgebracht op: woensdag 9 juni 2004

De Vrijwilligersmarkt die vorig jaar op 13 september plaatsvond, is voor alle deelnemende organisaties voor herhaling vatbaar. In totaal zijn 65 nieuwe vrijwilligers geworven, een stijging van 300 procent ten opzichte van 2002. Dit blijkt uit een enquête die de gemeente hield onder de deelnemers. Vanwege het grote succes organiseert de gemeente ook dit jaar weer een Vrijwilligersmarkt, en wel op zaterdag 11 september tijdens het Weekend van Voorschoten.

De Vrijwilligersmarkt biedt vrijwilligersorganisaties de mogelijkheid zichzelf te presenteren en vrijwilligers te werven. Uit de resultaten van een enquête onder alle deelnemende organisaties blijkt dat vrijwel alle deelnemers het evenement in verschillende opzichten positief waarderen.

Contacten en werving
In 2003 zijn naar aanleiding van de Vrijwilligersmarkt in totaal 631 verdergaande schriftelijke en mondelinge contacten gelegd tussen vrijwilligersorganisaties en belangstellenden én tussen organisaties onderling. Dit heeft er onder meer toe geleid dat in totaal 65 nieuwe vrijwilligers het Voorschotense verenigingsleven hebben versterkt. Dit is een stijging van bijna 300 procent ten opzichte van het jaar daarvoor. Het is dan ook niet verwonderlijk dat de meerderheid van de organisaties (95%) vindt dat de inspanningen die zij voor de vrijwilligersmarkt moesten verrichten, in een goede verhouding stonden tot de resultaten die deze hebben opgeleverd.

Vrijwilligersmarkt 2004
Gezien het grote succes organiseert de gemeente ook dit jaar een Vrijwilligersmarkt op 11 september tijdens het Weekend van Voorschoten. Inmiddels hebben alle vrijwilligersorganisaties een aanmeldingsformulier ontvangen voor de markt op 11 september. Uit de enquête blijkt dat 98 procent van de organisaties er positief tegenover staat dat de Vrijwilligersmarkt in het Weekend van Voorschoten plaatsvindt. Op basis van de resultaten van de enquête en aanbevelingen van de organisatie gaat dit jaar extra aandacht uit naar de plaats die de kramen van de vrijwilligersmarkt in het centrum innemen. Daarnaast zorgen de organisatoren ervoor dat alle activiteiten tijdens het Weekend van Voorschoten optimaal op elkaar afgestemd worden.

Organisatie vrijwilligersmarkt
De heren Utermark en Knijnenburg, die intensief waren betrokken bij de laatste twee vrijwilligersmarkten, hebben hun hulp voor de organisatie van de vierde Vrijwilligersmarkt al aangeboden. Om de continuïteit van de organisatie te waarborgen is bovendien een draaiboek opgesteld voor de Vrijwilligersmarkt en een derde vrijwilliger voor de organisatie van de Vrijwilligersmarkt gezocht. Inmiddels heeft mevrouw Koemans toegezegd beide heren in 2004 bij te staan.


- einde bericht -