Dienstenbond CNV

Overleg met Wehkamp
09-06-2004

Op donderdag 3 juni hebben de vakbonden overlegd met de directie van Wehkamp naar aanleiding van de recente berichtgeving over het verdwijnen van 175 arbeidsplaatsen bij Wehkamp. Toen ons deze berichten bereikten, hebben wij contact gezocht met Wehkamp en gevraagd om een toelichting. Deze hebben wij afgelopen donderdag ontvangen.

Storm in een glas water?
Wehkamp heeft ons verteld dat men is overvallen door de publiciteit over dit onderwerp. In januari al is tijdens verschillende sessies in het land aan u verteld wat de verwachtingen zijn van Wehkamp en welke gevolgen men hiervan verwacht.
Er zijn een aantal ontwikkelingen die gevolgen hebben voor de werkinhoud en voor het aantal functies dat men bij Wehkamp nodig heeft.

Ontwikkelingen
In de eerste plaats zijn er wijzigingen als gevolg van de invoering van het Total Relations Centre. Door de automatisering is nu meer informatie in de computer beschikbaar en worden er andere eisen gesteld aan de medewerker klantenservice.
Daarnaast zijn er nieuwe ICT-systemen (warehouse-management) geïmplementeerd.
Verder is er een toename in het aantal bestellingen via internet. Dit betekent voor de medewerkers van het callcentre dat zij een meer adviserende rol krijgen.
Daarnaast is er ook sprake van een omzetdaling met name op het gebied van hardware, maar de verkoop van mode en kleding loopt nog. Als gevolg van de hardwaredaling zijn een aantal werknemers van het DC in Maurik tijdelijk werkzaam in Dedemsvaart. Volgens Wehkamp gebeurt dit op vrijwillige basis en worden de gevolgen hiervan in onderling overleg opgelost.
Ook vindt er concentratie plaats van een aantal staffuncties.

Minder (tijdelijke) banen
Wehkamp verwacht dat alle wijzigingen zoals wij die hierboven hebben genoemd, redelijk geruisloos zullen verlopen. Men heeft gezegd dat er in een tijdsbestek van 3 jaar 175 ftes (fulltime banen) zullen verdwijnen. Dat gebeurt door het aantal uitzendkrachten terug te brengen, door tijdelijke contracten niet te verlengen en door openvallende vacatures niet te vervullen. Wehkamp wil dat een en ander voor april 2006 is gerealiseerd. Op dit moment, iets meer dan een jaar na aanvang, is er al sprake van een vermindering van het aantal werknemers met 130.

Gevolg voor de werknemers
Met een min van 130 werknemers lijkt het erop dat Wehkamp er al bijna is. Alle publiciteit lijkt dus inderdaad een storm in een glas water. Omdat CNV Dienstenbond de vinger aan de pols wil houden, hebben wij gevraagd om informatie waarmee we kunnen blijven beoordelen of de wijzigingen en de gevolgen daarvan voor het personeel inderdaad volgens de uitgangspunten worden uitgevoerd. Daarmee hopen we structureel te kunnen bijdragen aan de discussie.

Werknemers die een andere functie krijgen aangeboden binnen Wehkamp, zien het niveau van hun inkomen gegarandeerd. Daarnaast is er het reïntegratie- en mobiliteitscentrum van Wehkamp zelf waar gebruik van gemaakt kan worden in het zoeken en vinden van een andere baan; afspraken over de werkwijze van het centrum zijn vastgelegd in een protocol.

Wehkamp klaar voor de toekomst
Hiermee lijkt Wehkamp klaar te zijn voor de toekomst. Niet wachten tot het te laat is en dan in paniek maatregelen nemen, maar de tijd nemen om het hoofd te bieden aan een aantal veranderingen, waarbij Wehkamp aan de vakbonden heeft beloofd de belangen van het personeel goed in het oog te houden.

CNV Dienstenbond houdt vinger aan de pols
Tijdens het overleg op 3 juni is afgesproken dat de bond achtergrondinformatie krijgt, waarmee we in het oog kunnen houden of de gemaakte afspraken en gedane toezeggingen worden nagekomen. Ook hebben we afgesproken om regelmatig met Wehkamp om tafel te gaan, zodat we niet verrast hoeven te worden door berichten aan de pers maar de informatie gewoon uit eerste hand krijgen, nl. van Wehkamp zelf. Overigens kunt u als lid van de bond ook altijd uw vragen stellen aan de bond. U kunt rekenen op een gedegen advies en een reële opstelling.

Hoe zit het met uw collega? Wil hij of zij ook goed geïnformeerd worden en kunnen rekenen op de steun van een moderne belangenbehartiger?

Voor meer informatie of advies kunt u contact opnemen met uw bestuurder Aletta Bulsink, tel. (055)5772640 of per e-mail: a.bulsink@cnvdibo.nl

Praat mee over de plannen van het kabinet met betrekking tot de VUT, het Prépensioen en de Levensloop: kijk op www.cnv.nl en laat uw stem horen. Kom ook naar één van de bijeenkomsten bij u in de regio. Voor data en plaatsen kijk op de site van het CNV.