Landelijke Studenten Vakbond


Persbericht

t.a.v. de onderwijs- en politieke redactie

Nijs laat uitdagingen achter

Utrecht, 9 juni 2004 - Vanmiddag is bekend geworden dat staatssecretaris Nijs van onderwijs haar functie heeft neergelegd. De Landelijke Studenten Vakbond (LSVb) betreurt de beslissing op persoonlijk vlak. Inhoudelijk lagen de staatssecretaris en de LSVb echter op veel terreinen ver uit elkaar. De LSVb hoopt daarom dat de opvolger van Nijs meer open staat voor de belangen van studenten en waarde hecht aan het debat.

Staatssecretaris Nijs had veel ambitieuze plannen, die vaak ingingen tegen de visie van de LSVb. Om deze redenen verliep de samenwerking vaak stroef. De afgelopen twee jaar zijn dan ook drie grote studentendemonstraties geïnitieerd door de LSVb. Onderwerpen die zwaar ter discussie stonden waren onder andere de bezuinigingen op het hoger onderwijs, studiefinanciering, collegegelddifferentiatie en selectie van studenten. De relatie tussen de LSVb en de staatssecretaris stond hierdoor meerdere malen onder druk.

Aangezien het ministerie van Onderwijs Cultuur en Wetenschap (OC&W) momenteel ook in beroering is, hoopt LSVb-voorzitter Floris van Eijk op een sterke nieuwe bewindspersoon: "Wij hopen dat de opvolger van Nijs de belangen van studenten scherp in het oog zal houden. Zowel de LSVb als het kabinet constateren veel uitdagingen in het hoger onderwijs, laten we er in goed overleg mee aan de slag gaan."