Politie Hollands Midden

Postbus 4240 ( Hollands Midden 2350 CE Leiderdorp ( Bureau Communicatie Telefoon 071 - 5459800 Fax 071 - 5459326


Datum: 9 juni 2004

(

Leiden Aanhoudingen na bommelding Centraal Station

Met de aanhouding van vier verdachten denkt de recherche in het district Leiden - Voorschoten de bommelding op het Centraal Station gedaan op donderdag 25 maart 2004 te hebben opgelost. De vier, waarvan er drie uit Leiden komen en 17 en 20-jaar oud zijn en één uit Voorhout van 22 jaar oud, werden op 1 en 4 juni door de politie aangehouden. Tegenover de politie bekenden zij de bommelding te hebben gedaan. Twee verdachten zijn op 4 juni bij de rechter-commissaris voorgeleid. Op vrijdag 8 juni worden de twee laatste verdachten voorgeleid.

Op donderdag 25 maart 2004 kreeg de politie omstreeks 22.15 uur de melding dat er een bom was geplaatst op het Centraal Station in Leiden en dat deze op een bepaald tijdstip af zou gaan. Naar aanleiding van de melding werd er een groot aantal medewerkers van diverse hulpdiensten ingezet. De politie schakelde de Explosieven Opruimingsdienst in nadat zij een verdacht pakket op de aangewezen plaats op het station trof. Het station werd enkele uren ontruimd en het treinverkeer werd stilgezet. Het betrof echter een valse melding. Honderden reizigers strandden en moesten per bus naar hun bestemming worden vervoerd. De politie heeft direct een onderzoek ingesteld naar de bommelder. De verdachten konden worden aangehouden na getuigenverklaringen en stemherkenning op een bandje dat van de melding was gemaakt.

De politie en het openbaar ministerie tillen zwaar aan deze zaak, onder andere omdat er grote schade is toegebracht aan reizigers, de NS, andere hulpdiensten en natuurlijk de politie zelf.
Het recherche-onderzoek duurt nog voort.

------------------------------------ einde bericht ---------------------------------------------------------------------
---



Bureau Communicatie Telefoon 071 - 5459800 Fax 071 - 5459326 ---- --