ChristenUnie


Actie voor Europees Ambassadeur Godsdienstvrijheid Woensdag 9 Juni 2004 - 16:06

Zes mensenrechtenorganisaties* starten een actie voor een Europees ambassadeur Mensenrechten en Godsdienstvrijheid. Zij willen dat minister Bot van Buitenlandse Zaken zich hiervoor hard zal maken tijdens het Nederlandse EU-voorzitterschap.

Er is een verklaring opgesteld met deze oproep en zoveel mogelijk maatschappelijke organisaties en politieke partijen wordt gevraagd zich achter deze oproep te scharen. Ook zullen er handtekeningen worden verzameld. De verklaring en de handtekeningen zullen net voor het Tweede-Kamerdebat over de agenda van het Nederlandse EU-voorzitterschap, door Anne van der Bijl, oprichter van Open Doors, aan minister Bot (onder voorbehoud) worden aangeboden.

De actie gaat zaterdag van start tijdens de EO-jongerendag met een spotje over godsdienstvrijheid vanaf het hoofdpodium en het uitdelen van 10.000 flyers. Tegelijkertijd wordt een actiedraaiboek en de Engelse vertaling van de verklaring en toelichting, verzonden naar verwante politieke partijen en organisaties in Europa om soortgelijke druk uit te oefenen op de ministers van Buitenlandse Zaken aldaar. De actie is de afgelopen week al tijdens de Nacht van Gebed en de Zondag voor de Lijdende Kerk, waarin geloofsvervolging van christenen wordt belicht, in honderden kerken onder de aandacht gebracht.

Op initiatief van de ChristenUnie kwamen mensenrechtenorganisaties bijeen na het Tweede Kamerdebat van 10 maart jl. over godsdienstvrijheid en overige mensenrechten. Tijdens dat debat gaf minister Bot aan niet afwijzend te staan ten opzichte van het voorstel van de ChristenUnie om tot zon ambassadeur te komen. De mensenrechtenorganisaties besloten vervolgens actie te gaan voeren voor zon Europese ambassadeur.

De actie is bedoeld als steun in de rug van de minister en om te laten zien hoe groot het maatschappelijk draagvlak is voor een Europese aanpak van het bepleiten van godsdienstvrijheid en overige mensenrechten, zowel binnen als buiten de EU. Gebleken was namelijk dat bij het aan de kaak stellen van incidentele gevallen van geloofsvervolging in het Nederlandse parlement, er stelselmatig door de ministers van Buitenlandse Zaken werd doorverwezen naar Brussel. En in Brussel is de aandacht en verantwoordelijkheden voor godsdienstvrijheid en mensenrechten zodanig versnipperd, dat er op dit moment geen krachtig beleid gevoerd wordt. Door deze ambassadeur zal dit beleid centraal worden aangestuurd en is er één aanspreekpunt binnen de EU. Ook kan hij, analoog aan de Amerikaanse ambassadeur voor Godsdienstvrijheid, verslag doen van de mensenrechten en godsdienstvrijheid in verschillende risico-landen en toezien op het respecteren van deze rechten bij het sluiten van handelsakkoorden door de EU.


* Deelnemende organisaties zijn: Open Doors, Jubilee Campaign NL, Kerk in Nood, De Ondergrondse Kerk, Friedensstimme en de Evangelische Alliantie.

---