Dienstenbond CNV

De CAO voor Uitzendkrachten
09-06-2004

Stand van zaken
In de onderhandelingen over de nieuwe 5-jarige CAO zijn twee belangrijke onderwerpen vernieuwd; de beloning van uitzendkrachten en het fasensysteem. Daarnaast hebben wij afgesproken om een breed scala van onderwerpen later op te pakken. Onderwerpen zoals bijvoorbeeld pensioen, het systeem van loonsverhogingen, wachtdagen bij ziekte, etc. Onderstaand de stand van zaken in die verschillende discussies.

Pensioen
Tussen de ABU en vakbonden is afgesproken dat er verbeteringen dienen te komen in de pensioenregeling voor Uitzendkrachten. De huidige pensioenregeling is ondergebracht bij de STIPLU (Stichting Bedrijfstakpensioenfonds voor Langdurige Uitzendkrachten**). De huidige pensioenregeling is erg overzichtelijk, maar biedt niet dezelfde kwaliteit als de regelingen die doorsnee gelden in Nederland. De regeling houdt, kort gezegd, in dat er geld wordt ingelegd, waarvan u ook een deel betaalt. Risicos op beleggingen zijn voor uw rekening. In goede maar ook in slechte tijden. Of u er later een goed pensioen aan heeft, is dus nu nog niet te zeggen. Als vakbond willen wij graag naar een systeem waar u meer houvast aan heeft voor uw pensioenopbouw. Zeker als u langere tijd als uitzendkracht werkzaam bent. Met de ABU zijn wij nu zo ver dat er verschillende varianten van pensioen worden doorgerekend. Het gaat hierbij wel steeds over pensioen vanaf 65 jaar. Als CNV Dienstenbond willen we, zoals afgesproken, de verbeteringen in pensioen regelen per 1 januari 2005 aanstaande.


** Enkele uitzendbureaus zoals Randstad hebben een eigen pensioenregeling, maar deze komt grotendeels overeen met de STIPLU-regeling.

Ziek & Beter
Als sinds enkele jaren hebben we de eis op tafel gelegd dat er sprake moet zijn van volledige loondoorbetaling bij ziekte in plaats van de huidige 91%. Ook de wachtdag, waarbij de eerste ziektedag voor uw rekening komt, willen we afschaffen. Vorig jaar hebben we voorgesteld om, voor leden van de CNV Dienstenbond, de wachtdag door te betalen. De ABU wil tot een andere uitvoering van de afspraken komen. Het verschil tussen de 91% en de wettelijke 70% moet namelijk vanaf
1.1.2005 door de uitzendbureaus zelf worden uitgevoerd in plaats van het UWV. Daar komt nog bij dat er op dit moment volop politieke beroering is over de loonaanvulling in het tweede ziektejaar. Vanwege deze politieke beroering ligt de discussie op dit moment nagenoeg stil.

Loonsverhoging
Vorig jaar hebben wij afgesproken om de loonsverhoging in de uitzendbranche vast te stellen aan de hand van de loonsverhogingen in sectoren waar veel uitzendkrachten werken. Een soort van automatische berekening dus. In deze discussie zijn we met de ABU al een heel eind gevorderd.

Buitenlandse werknemers
Stel u woont in Polen en u wilt in korte tijd als uitzendkracht in Nederland zoveel mogelijk geld verdienen. Indien werkzaam via een ABU-uitzendbureau, dan is de ABU CAO voor uitzendkrachten van toepassing. Dat moet ook, om concurrentie tussen uitzendkrachten voor te zijn. Er mag geen verschil in loonkosten zijn. Door de uitzendbureaus is de vraag gesteld of er niet een andere mix kan komen van de onderdelen van de CAO. Een mix waardoor de kosten gelijk blijven, maar de buitenlandse uitzendkracht minder te maken heeft met reserveringen en dergelijke. In het overleg is hierover tot nu toe eenmaal gesproken.

Arboconvenant
Vorig jaar hebben wij uw mening gevraagd over het eerste Arboconvenant in de uitzendbranche. Dit Arboconvenant dient de arbeidsomstandigheden voor u te verbeteren en het ziekteverzuim te laten dalen. Een afspraak dus, tussen vakbonden, uitzendbureaus, het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid en het UWV, waarbij iedereen er beter van wordt. Er wordt op dit moment hard gewerkt om de resultaten van dit eerste Arboconvenant in de praktijk te brengen. Daarnaast wordt vooruit gekeken naar de opvolging van dit convenant, waarbij het Ministerie opnieuw een belangrijke financiële bijdrage levert. In dit tweede convenant komt meer de nadruk te liggen op reïntegratie. Vanuit de WAO weer terug naar werk. De voorbereidingen voor dit tweede convenant zijn in volle gang. Of wij deelnemen aan dit convenant beslist u. Concrete plannen zullen wij eerst aan de leden van CNV Dienstenbond voorleggen.

Kosten van vakbondscontributie omlaag voor uitzendkrachten Fase B en Fase C!
Als u werkzaam bent in fase B of C dan kunt u op de kosten van het lidmaatschap van CNV Dienstenbond behoorlijk besparen! Sinds 29 maart geldt namelijk de afspraak dat, op uw verzoek, de contributie kan worden betaald uit uw bruto-loon. Afhankelijk van uw belastingschijf kan dit voordeel plezierig oplopen! Uw uitzendbureau is verplicht om hieraan mee te werken. Waarom dit voordeel laten liggen?

Informatie
Meer weten naar aanleiding van deze info? Neem voor vragen of suggesties contact op met de onderhandelaar namens CNV Dienstenbond, Harry Gerding, via telefoonnummer: (023)5651052 of mail direct naar h.gerding@cnvdibo.nl

Tenslotte
Verspreiden of kopiëren van deze tekst is prima. Collegas die nog geen lid zijn kunnen vrijblijvend een informatiepakket opvragen via telefoonnummer (023)5651052 of lid worden via deze site.