Gemeente Breda

Persberichten

09-06-2004

Wethouder reikt certificaten uit voor cursus Nederlands en opvoedingsondersteuning

Wethouder Marja Heerkens heeft vandaag aan elf oudkomers het certificaat Nt2 (Nederlands als tweede taal) en opvoedingsondersteuning overhandigd. Deze cursus wordt verzorgd door het Baronie College in opdracht van de gemeente Breda. De groep cursisten is in mei 2003 gestart met de combinatiecursus Nederlands en opvoedingsondersteuning en is de eerste die deze bij het Baronie college succesvol afrondt. De cursus bevordert de zelfredzaamheid van de ouders en de actieve betrokkenheid bij de school van hun kinderen.

Oudkomers zijn allochtonen die voor 1998 naar Nederland zijn gekomen en toen niet verplicht waren in te burgeren. De cursisten hebben drie keer per week een dagdeel les gevolgd in de Nederlandse taal en opvoedingsondersteuning. De lessen Nederlands hebben betrekking op Nederlandse spreek-, luister-, lees- en schrijfvaardigheid. Daarnaast zijn er vraagstukken behandeld op het gebied van opvoeding, onderwijs, gezondheid en welzijn. Ook zijn de cursisten naar de ouderavonden geweest om de rapporten van hun kinderen te bespreken met de leerkracht. De deelname aan de cursus heeft ertoe geleid dat de cursisten actiever betrokken zijn bij de school van hun kinderen.

Alle deelnemers hebben deze cursus op vrijwillige basis gevolgd. Zij hebben wel met de gemeente Breda een overeenkomst getekend waarin zij zich verplicht hebben de cursus af te maken. De cursisten die deze cursus met succes afronden ontvangen van de gemeente een eenmalige bonus van 50,00. Tijdens de cursus houdt de gemeente de voortgang van de cursisten bij. Daarnaast bezoekt de trajectbegeleider oudkomers van de gemeente de lessen. De vorderingen van de cursisten worden elk half jaar gerapporteerd aan het rijk.

Dinsdag 29 juni 2004 rondt nog een groep oudkomers de cursus succesvol af. Dit zijn cursisten die in juni en september 2003 met de cursus gestart zijn via Intop Bedrijfsopleidingen.

In opdracht van de gemeente gaat het Baronie College naar verwachting dit najaar weer van start met de cursus Nt2 en
opvoedingsondersteuning.

Breda, 9 juni 2004