Gemeente Breda

Persberichten

09-06-2004

Naleefgedrag Wet milieubeheer bij risicobedrijven redelijk tot goed

De gemeente Breda heeft vorig jaar alle 46 gemeentelijke risicobedrijven intensief gecontroleerd. Uit de evaluatie is gebleken dat er geen overtredingen zijn geconstateerd die direct gevaar opleverden voor de omgeving. Begin 2002 heeft het college van burgemeester en wethouders een toezichtplan vastgesteld voor risicobedrijven. Dit zijn bedrijven waar de gevolgen meer dan gemiddeld kunnen zijn als zich daar een incident voordoet. In deze evaluatie zijn bedrijven waar vuurwerk wordt opgeslagen niet meegenomen.

In 2002 is de gemeente Breda begonnen met het planmatig uitvoeren van jaarlijks toezicht bij risicobedrijven. In 2003 is dit toezicht doorgezet. Alle gemeentelijke risicobedrijven zijn in 2003 bezocht voor één integrale milieucontrole en drie deelcontroles. Aandachtspunten hierbij zijn onder meer de opslag van milieu gevaarlijke stoffen, de afstandseisen met betrekking tot externe veiligheid en de brandpreventieve voorzieningen.

Over het algemeen kan geconcludeerd worden dat het naleefgedrag van de wettelijke eisen redelijk tot goed is. Tijdens de controles zijn geen zaken geconstateerd die direct gevaar opleveren voor de omgeving. Wel zijn er ten opzichte van 2002 meer overtredingen geconstateerd betreffende de brandveiligheidsaspecten bij de opslag van gevaarlijke stoffen en de opslag van gevaarlijke stoffen in het algemeen. Dit heeft bij enkele bedrijven geleid tot het opmaken van een proces-verbaal en het opleggen van een dwangsom.

In 2003 bedroeg het aantal risicobedrijven binnen de gemeente Breda 51 stuks, waarvan 46 bedrijven op grond van de Wet milieubeheer onder de bevoegdheid van de gemeente vallen. De overige 5 vallen voor wat betreft de Wet milieubeheer onder de bevoegdheid van de provincie Noord-Brabant.
Opgemerkt wordt dat bedrijven waar vuurwerk wordt opgeslagen en verkocht niet in deze evaluatie zijn meegenomen. Vuurwerkbedrijven vallen wel onder de noemer risicobedrijven, maar voor deze bedrijven is een apart toezichtsplan opgesteld. Uit de evaluatie van het toezicht bij vuurwerkbedrijven, in januari van dit jaar, blijkt dat er nauwelijks tekortkomingen zijn gesignaleerd.

Breda, 9 juni 2004