Gemeente Hilversum

Bedrijfsplan Museum Hilversum vastgesteld

Burgemeester en wethouders hebben het bedrijfsplan van het nieuwe Museum Hilversum vastgesteld. In het bedrijfsplan is de exploitatie uitgewerkt en staat het beleid ten aanzien van tentoonstellingen, activiteiten, ambities en formatie van de nieuwe instelling.

Combinatie oud & nieuw
De nieuwbouw aan de Kerkbrink, midden in het centrum van Hilversum, zal een ieder al zijn opgevallen. Achter het oude raadhuis is een nieuwbouw naar het ontwerp van architect Hans Ruijssenaars van de Architectengroep neergezet. In deze combinatie van oud- en nieuwbouw zal het nieuwe Museum Hilversum gehuisvest worden. Museum Hilversum komt tot stand door de samenvoeging van het cultuurhistorische Goois Museum, dat al aan de Kerkbrink was gevestigd, en het Dudok Centrum, het architectuurcentrum.

Nieuwe activiteiten
Het nieuwe museum zal exposities tonen op het gebied van architectuur en historie. Ook zal het museum een uitgebreid aanbod van educatieve projecten voor het onderwijs aanbieden en worden er diverse activiteiten, binnen en buiten het pand, georganiseerd. Hierbij kan onder andere gedacht worden aan lezingen, fietstochten, stadswandelingen en een uitgebreid rondleidingenprogramma. De historische raadzaal kan verhuurd worden voor recepties en vergaderingen en is na de verbouwing uitermate geschikt als trouwlocatie. Het museum verwacht op jaarbasis 20.000 bezoekers te trekken.

Sponsoring
Naast de gemeentelijke bijdragen en financiële steun van de provincie Noord-Holland heeft ook het bedrijfsleven de schouders gezet onder het nieuwe museum. Er is onder meer een sponsorstichting opgericht. De ambitie is om in totaal EUR 515.000 aan sponsorbijdragen te verwerven. Meer dan de helft daarvan is al gerealiseerd. Aanvullend wordt een bedrag van EUR 600.00 beschikbaar gesteld voor onder meer de inrichting van de nieuwbouw en de aanpassingen in de oudbouw. Dit bedrag wordt bij wijze van sponsoring voor drie jaar voorgefinancierd door verschillende banken in Hilversum.
Het Museum Hilversum zal in het voorjaar van 2005 haar deuren openen.

Datum bericht: 9 juni 2004