Verbond van Verzekeraars

Touroperators kunnen best verzekerd worden

Touroperators die zijn aangesloten bij het Algemeen Nederlands Verbond van Reisondernemingen (ANVR) moeten sinds 1 april verplicht een aansprakelijkheidsverzekering hebben. De Telegraaf kopte vorige maand dat al zeker 25 reisorganisatoren als lid van het ANVR waren geschorst, omdat het vrijwel onmogelijk zou zijn om een deugdelijke en betaalbare aansprakelijkheidsverzekering te verkrijgen. Volgens Ton Smit en Peter Hartman van verzekeringsmakelaar en risicoadviseur Aon Nederland is de verzekerbaarheid inderdaad lastig, maar is er wel degelijk een goede verzekeringsoplossing mogelijk die voldoet aan de eisen van de ANVR.

Touroperators zijn sinds een paar jaar volgens de Europese richtlijn Pakketreizen het eerste aanspreekpunt voor de reiziger als die wordt geconfronteerd met tekortkomingen of andere ongewenste gebeurtenissen tijdens de reis. Ze zijn dus verantwoordelijk voor de uitvoering van de gehele reis en dat brengt heel wat risicos met zich mee. De touroperator moet namelijk instaan voor alle fouten en tekortkomingen van zijn toeleveranciers (bijvoorbeeld busvervoerders of hotels), terwijl het lang niet zeker is dat hij de schade bij de veroorzaker kan verhalen. Beslist geen makkelijke positie, zegt Ton Smit van Aon, en het geeft ook meteen aan waarom het voor verzekeraars zo moeilijk is om touroperators te verzekeren. Want je kunt als touroperator wel de beste voorzorgsmaatregelen treffen, maar als een van je hotels of vervoerders het niet zo nauw neemt met de regels, dan loop jij het risico. Het is moeilijk te managen en daardoor voor verzekeraars onmogelijk om na te gaan of aan alle eisen wordt voldaan. Dat maakt verzekeren lastig.
Verzekeraars zijn de laatste jaren dan ook kritischer gaan kijken naar de risicos die ze accepteren. Touroperators lopen immers een groot risico door de eerdergenoemde Europese richtlijn die ook in Nederlandse wetgeving is geïmplementeerd. Door die kritische houding werd de geboden verzekeringsdekking drastisch beperkt. Zo was het onder andere niet meer mogelijk om het vervoersrisico te verzekeren.

Eisen
Het ANVR vindt het echter wel belangrijk dat de consument de zekerheid heeft dat hij financieel is gedekt tegen onvolkomenheden. Daarom besloot de belangenbehartiger dat zijn leden per 1 april 2004 verplicht een aansprakelijkheidsverzekering moeten hebben. Volgens De Telegraaf zouden veel touroperators daardoor in de problemen komen, omdat ze geen aansprakelijkheidsverzekering kunnen afsluiten. Dat is niet helemaal juist, zegt Peter Hartman van Aon. Elke touroperator kan bij ons een verzekering afsluiten. Wij hebben een Engelse verzekeraar bereid gevonden om de ANVR-leden te verzekeren. De premies liggen weliswaar een stuk hoger dan touroperators voorheen gewend waren, omdat verzekeraars in Engeland meer te maken hebben met een claimcultuur en dus hogere premies stellen, maar het kán wel. Aon is bovendien in gesprek met enkele Nederlandse verzekeraars om ook hier een goed product te ontwikkelen dat aan de ANVR-voorwaarden voldoet. Touroperators moeten er echter wel rekening mee houden dat de premies de komende jaren hoog blijven en dat een goed riskmanagement een grote vereiste is, benadrukt Hartman.

Verzekerd!, juni 2004