Socialistische Partij

`Nieuwe Irak-resolutie schiet tekort'


08-06-2004 * De nieuwe resolutie van de Veiligheidsraad (1546) over Irak schiet naar de opvatting van de SP-fractie tekort. Belangrijk bezwaar is dat de leidende rol van het proces niet in handen van de VN komt te liggen en er geen volledige soevereiniteit voor de Irakezen komt. Meer macht voor de Irakezen en het vertrek van de Amerikanen, dat blijven cruciale uitgangspunten voor de SP.

SP-Kamerlid Van Bommel: "De resolutie is onvoldoende omdat de Amerikanen als leiders van de multinationale macht nog steeds kunnen beslissen hoe wordt opgetreden tegen opstandige Irakese groeperingen en buitenlandse terroristen. Een herhaling van de slachting van Fallujah is niet uit te sluiten met deze resolutie. Er wordt weliswaar een serie afspraken gemaakt met de voorlopige Irakese regering om haar inspraak te gunnen, maar deze regering krijgt niet de definitieve eindverantwoordelijkheid."

"Ook krijgen de Irakezen geen veto. Dat betekent dat de Irakese regering onvoldoende gelegenheid krijgt om haar wankele gezag onder de bevolking te vestigen. Het winnen van vertrouwen van de bevolking en de zelfstandigheid van de regering over het bestuur van het land is van het grootste belang om stabiliteit te verkrijgen. Afhankelijkheid van buitenlandse troepen, met voorop 160.000 Amerikanen, is een zwaktebod waar deze resolutie niets aan verandert."

"Het vestigen van een soevereine en sterke regering is van het allergrootste belang om de bevolking van Irak te overtuigen dat zij zo spoedig mogelijk kan beslissen over zaken als haar bestuur en grondstoffen. Iedere twijfel hierover voedt de opstand tegen de aanwezigheid van buitenlandse troepen. Daar komt bij dat de resolutie oproept tot een tweede troepenmacht die de VN moet gaan beschermen. De SP is voorstander van een VN-troepenmacht die zowel de Irakese regering als de VN-mensen helpen bij de opbouw van het land en de voorbereiding van de verkiezingen. Maar nu komen er drie verschillende machten. Het Irakese leger, de 'Multinationale macht' van de Amerikanen en de VN-beschermingsmacht. Deze laatste staat bovendien onder commando van die Multinationale macht. Dat maakt het er niet duidelijker op. Te vrezen valt dat nog meer geweld zal worden gebruikt door tegenstanders van de Amerikanen. Meer macht voor de Irakezen en het vertrek van de Amerikanen, dat blijven cruciale uitgangspunten voor de SP."