Provincie Friesland


---

PERSBERICHT

Nummer: 166
Datum: 08-07-2004

Glastuinbouw in Noordwest Fryslân kansrijk

Bij de inspraak op de startnotitie Glastuinbouw Noordwest Fryslân zijn veel vragen gesteld over de benodigde ruimte voor glastuinbouw en over de werkgelegenheid die het Fryslân kan opleveren. Om die reden hebben Gedeputeerde Staten een economisch onderzoek laten uitvoeren. Hieruit blijkt dat dat behoefte is aan de ontwikkeling van 450 hectare glastuinbouw in Noordwest Fryslân. Bij volledige benutting van deze 450 hectare kan de werkgelegenheid met ruim 2000 personen stijgen (van 630 nu tot 2700 in de toekomst).

In het rapport concluderen de onderzoekers dat een aantal onderdelen van wat zij zien als een glastuinbouwcluster, waarschijnlijk niet in de regio zal neerstrijken. Het gaat dan vooral om innovatieve bedrijven. Deze zullen in het Westland blijven. De onderzoekers vinden dit geen reden om de glastuinbouw in Noordwest Fryslân niet verder te ontwikkelen. Zij concluderen dat relatief kleinere glastuinbouwgebieden als Noordwest Fryslân aanvullend met het Westland kunnen opereren.

De resultaten van het onderzoek zullen worden gebruikt worden bij de verdere procedure voor een gedeeltelijke herziening van het huidige Streekplan.

N 35


---- --