Gemeente 's-Hertogenbosch

09-06-2004

Dé opstap voor kinderen van 0-4 jaar

KLUP UP: nieuwe vorm voorschoolse opvang

Onlangs heeft de gemeente besloten per 1 september een pilotproject te starten, waarbinnen één vorm van voorschoolse opvang voor alle kinderen van 0 tot 4 jaar is gerealiseerd. Klup Up is die nieuwe vorm van opvang en geeft kinderen de mogelijkheid zich op eigen wijze en al spelenderwijs te ontplooien. Dit alles in een omgeving die zich kenmerkt door flexibiliteit en een optimaal samenspel tussen ouders en leidsters. Het zowel financieel, inhoudelijk als organisatorisch integreren van peuterspeelzaalwerk en kinderopvang is uniek in Nederland en loopt vooruit op het voornemen van de regering om hierop op korte termijn een visie te ontwikkelen. Dit project heeft een looptijd van twee jaar waarbinnen gemeente, de Stichting Peuterspeelzalen 's-Hertogenbosch (SPH) en Kanteel Kinderopvang deelnemen. De voorziening en de proeflocaties heten KLUP UP. Er wordt gestart op twee locaties (Hintham en Haren/Donk/Reit) met op elke locatie een groep van twaalf kinderen. Na afloop van het project wordt bekeken of het wenselijk en haalbaar is om deze werkwijze voort te zetten en uit te breiden naar andere locaties.

Keuze rechtsvorm

Het welslagen van dit project kan van grote invloed zijn op het inrichten van de voorschoolse opvang in de (nabije) toekomst en de financiering daarvan. Een aparte rechtsvorm biedt de beste kansen en mogelijkheden om binnen dit project de werkelijkheid zo goed mogelijk na te bootsen. Daarmee is het mogelijk om na afloop tot betrouwbare uitspraken te komen over het succes ervan. Voor de keuze van deze rechtsvorm is uitgebreid overleg geweest tussen betrokken partijen en is extern advies gevraagd. Het eenduidige advies is dat een stichting de beste rechtsvorm is voor KLUP UP. Dan zijn namelijk de verantwoordelijkheden en bevoegdheden duidelijk vastgelegd en de risico's van de betrokken partijen zijn beperkt. De gemeente heeft in deze rechtsvorm niet alleen een subsidiërende, maar ook een sturende rol aangezien zij een groot belang heeft in het kader van onderwijs en onderwijshuisvestingsbeleid. Op deze manier worden beschikbare middelen op een efficiënte en effectieve manier ingezet.

Verbetering kwaliteit

Een belangrijke doelstelling van het lokale onderwijsbeleid (en dus ook van Stichting KLUP UP) is het verbeteren van de ontwikkelingsmogelijkheden van kinderen van 0-4 jaar door het vergroten van de deelname aan voorschoolse voorzieningen, het bieden van een kwalitatief goed aanbod en een vloeiende overgang naar het basisonderwijs. Het realiseren van KLUP UP brengt onderwijs, peuterspeelzaalwerk en kinderopvang bij elkaar zodat de kwaliteit ervan en de ontwikkeling bij kinderen op sociaal, cognitief en motorisch gebied worden verbeterd.

Resultaten

Op 1 september 2006 worden de resultaten van het project onder de loep genomen en beoordeeld. Enkele criteria, die hierbij worden gehanteerd zijn: het project moet economisch c.q. financieel rendabel zijn, de bezettingsgraad moet hoger zijn dan de gemiddelde bezettingsgraad van peuterspeelzaalwerk en kinderopvang in eenzelfde jaar binnen de regio 's-Hertogenbosch en maakt onderdeel uit van de integrale aanpak voor 0-12 jarigen.