Universiteit van Amsterdam

Persoonlijkheidsstoornis met nieuwe therapieën goed te behandelen


Oratie Psychologie


donderdag 10 juni 14.30 uur

Prof. dr. R. Verheul, bijzonder hoogleraar Persoonlijkheidsstoornissen: Niets veranderlijker dan de mens: nieuwe inzichten in de veranderbaarheid van persoonlijkheid en persoonlijkheidsstoornissen.

Lang is gedacht dat de persoonlijkheid en daarmee ook persoonlijkheidsstoornissen relatief onveranderbaar zijn. In zijn oratie betoogt Roel Verheul dat dit idee berust op een misverstand. Een onjuist begrip van de rol van erfelijkheid bij de ontwikkeling van de persoonlijkheid, heeft aan de instandhouding van dit misverstand bijgedragen. Recent onderzoek toont een ander beeld dat consistent is met de zogeheten dynamische systeemtheorie. Volgens deze theorie kan de mens worden beschreven als een adaptief systeem dat bestaat uit interactieve componenten die zich blijven ontwikkelen of veranderen. Bovendien blijken persoonlijkheidsstoornissen goed te genezen met behulp van nieuwe evidence-based psychotherapieën. Vanuit een maatschappelijk perspectief zijn die behandelingen zeer waardevol: behandeling blijkt zowel noodzakelijk (vanwege de hoge ziektelast bij patiënten met deze aandoeningen) als doelmatig (gezien de gunstige verhouding tussen kosten en effecten). Verheul betoogt dat deze nieuwe inzichten van groot belang zijn voor de verdere ontwikkeling van de geestelijke gezondheidszorg, in het bijzonder om het misplaatste pessimisme ten aanzien van de behandelbaarheid van persoonlijkheidsstoornissen te bestrijden.

De academische plechtigheden vinden plaats in de Aula van de UvA, Singel 411, Amsterdam. Meer informatie over de items in deze agenda kunt u krijgen bij de afdeling Persvoorlichting, tel. 020 - 525 2695, e-mail: persvoorlichting@uva.nl. Met vragen over plechtigheden Geneeskunde kunt u contact opnemen met AMC Voorlichting, tel. 020 - 566 2929. Onder aan de agenda vindt u de rubriek Hoogleraarsbenoemingen.