Anti Racisme Informatie Centrum

10 juni LBR-LEZING: G E B O N D E N B E V R I J D E R S Surinaamse en Antilliaanse militairen, de Tweede Wereldoorlog en het kolonialisme

Het Landelijke Bureau ter bestrijding van Rassendiscriminatie (LBR) en het Verzetsmuseum Amsterdam nodigen u van harte uit voor de lezing Gebonden bevrijders: Surinaamse en Antilliaanse militairen, de Tweede Wereldoorlog en het kolonialisme door prof. dr. Gert J. Oostindie op donderdag 10 juni aanstaande te Amsterdam. Gert Oostindie is directeur van het Koninklijk Instituut voor Taal-, Land- en Volkenkunde te Leiden en hoogleraar Caraïbische studies aan de Universiteit Utrecht. Hij zal spreken over de inzet van Surinaamse en Antilliaanse vrijwilligers in de strijd tegen Japan in Nederlands-Indië in 1945.

Suriname en de Antillen waren in de Tweede Wereldoorlog weliswaar niet bezet, maar raakten al gauw bij de oorlog betrokken vanwege de grondstoffen, bauxiet en olie, die van cruciaal belang waren voor de geallieerde oorlogsvoering. Tijdens de oorlog werden in Suriname en op de Antillen en Aruba voor het eerst dienstplichtigen uit de eigen bevolking opgeroepen om te dienen in een eigen leger, de Schutterij.

De Nederlandse legerleiding wilde de dienstplichtigen ook inzetten bij de bevrijding van Europa en Nederlands-Indië. Maar daarvoor gaf de lokale politiek geen toestemming. Er werden vrijwilligers geworven. Enkele tientallen Surinamers, Antillianen en Arubanen vochten in Europa. Honderden vertrokken in 1944 per schip naar Australië om in Nederlands-Indië te vechten tegen de Japanners. In deze strijd vielen veel slachtoffers.

De laatste jaren is er een trend naar toenemende aandacht voor kolonieën tijdens de Tweede Wereldoorlog en de oorlogsgeschiedenis van nieuwe Nederlanders. De lezing sluit hierbij aan. Prof. dr. Peter Romijn, hoofd van de afdeling Onderzoek en adjunct-directeur van het Nederlands Instituut voor Oorlogsdocumentatie, zal na de lezing kort spreken over het NIOD-beleid inzake deze aspecten. Aansluitend vindt een gesprek plaats met bovengenoemde sprekers, waaraan ook oud-betrokkenen deelnemen. Welke rol hebben zij hierin gespeeld en hoe ervaren zij de groeiende aandacht die er recentelijk voor hun oorlogservaringen getoond is?

De LBR-lezing 2004 sluit inhoudelijk aan bij de de tentoonstelling Wereldoorlog in de West: Suriname, de Nederlandse Antillen en Aruba 1940-1945, die van 29 juni t/m 30 november te zien is in het Verzetsmuseum. Het LBR en het Verzetsmuseum Amsterdam werken samen sinds 2002. In mei van dat jaar sprak Clarence Lusane in het museum over Hitler's Black Victims. In november 2003 werd de geschiedenis van Marokkanen in de Tweede Wereldoorlog en de betekenis hiervan voor de Marokkaanse onafhankelijkheid onder de aandacht gebracht.

Locatie: Verzetsmuseum Amsterdam (schuin tegenover Artis), Plantage Kerklaan 61.
Entree: gratis / reserveren: aanbevolen, tel. 020 620 25 35, e-mail: info@verzetsmuseum.org.
Aanvang: 19.30 uur (zaal open 19.00 uur; einde circa 21.00 uur).

Wij hopen u op 10 juni te mogen verwelkomen!

Met vriendelijke groet,
Liesbeth van der Horst (Verzetsmuseum Amsterdam) en Hubert Fermina (Landelijk Bureau ter bestrijding van Rassendiscriminatie)