Gemeente Heusden


Nieuwe gemeentewerf en milieustraat weer stap dichterbij 10-6-2004 De gemeente Heusden heeft al geruime tijd plannen om één centrale gemeentewerf en een vernieuwde milieustraat te realiseren. Deze komen op de plaats van de huidige gemeentewerf aan de Duinweg in Drunen. Kort geleden is er een aantal beslissingen gevallen, waardoor de nieuwe werf en milieustraat weer een stap dichterbij zijn gekomen.

In november 2003 publiceerde de provincie de aangevraagde milieuvergunning voor de milieustraat. Op die aanvraag kwamen enkele bezwaren binnen. De provincie heeft deze bezwaren ongegrond verklaard. Daaruit blijkt dat ook de provincie vindt dat de nieuwe milieustraat hard nodig is en veel voordelen zal opleveren voor de gemeente Heusden en haar inwoners. Ook tegen het bestemmings-plan voor de gemeentewerf (waar de milieustraat een onderdeel van is) zijn bij de provincie bezwaren ingediend. Hiervoor geldt hetzelfde: de provincie heeft de bezwaren ongegrond verklaard en het bestemmingsplan goedgekeurd op twee onderdelen na (die geen invloed hebben op de verdere voortgang). Verder ligt er op dit moment een voorlopig schetsplan dat de inrichting van de nieuwe werf en milieustraat beschrijft.

De gemeente Heusden is blij met deze ontwikkelingen. De nieuwe werf en milieustraat hebben veel voordelen. Zo zullen een opstelstrook op het eigen terrein voor auto's, een logische route binnen de milieustraat en een aparte uitrit voor een betere verkeersdoorstroming zorgen. Daardoor worden files op de Duinweg voorkomen. In het ontwerp van de nieuwe werf is ook veel rekening gehouden met mogelijke geluidsoverlast. Drie geluidwerende muren zullen zorgen voor minimale geluidsoverlast voor de omgeving. De nieuwe werf zal ook voldoen aan alle eisen op het gebied van milieu, hygiëne en veiligheid.

Voortgang
De gemeente zal nog diverse procedures moeten doorlopen voordat er daadwerkelijk een schop in de grond gezet kan worden. Verder zal de gemeente in de tweede helft van 2004 de bouwvergunning voor de werf aanvragen. Dit wordt gepubliceerd op de gemeentelijke pagina in de Heusdense Courant. Een belangrijke stap is ook nog dat de gemeenteraad in oktober een voorstel zal behandelen over het bedrag dat nodig is voor de nieuwe gemeentewerf. Wanneer er dus werkelijk begonnen kan worden met de verbetering van de situatie op de gemeentewerf en aan de Duinweg, hangt onder andere af van het verloop van deze procedures.