Dienstenbond CNV

Overgang UWV naar Belastingdienst
10-06-2004

CNV Dienstenbond heeft op 10 juni 2004 een ledenvergadering bijeengeroepen voor leden werkzaam bij UWV, en in het bijzonder voor hen die werkzaam zijn binnen de divisie Werkgevers. De CNV Dienstenbond is al heel lang bezig met dit dossier. De laatste tijd horen wij vanuit onze achterban geluiden dat er "wat" moet gebeuren. Wat "wat" is willen wij in deze bespreking graag van u horen.

De CNV Dienstenbond heeft zich meerdere malen in pers, publicaties en naar de werkgever toe uitgesproken dat de overgang naar de Belastingdienst op dit moment- niet erg gelukkig is. Ondanks de bijval van achterban en delen van- UWV, is de politieke besluitvorming verder gegaan. De overgang naar de Belastingdienst lijkt daarmee een onomkeerbaar proces, of niet? Willen jullie hier nog wat aan gaan doen?

Wat hebben wij tot nu met de overgang gedaan?
Zelfs als enkel de Belastingdienst haar zin krijgt gaan 800 medewerkers over naar deze nieuwe werkgever. Al vorig jaar hebben wij de Belastingdienst gevraagd om deze overgang met hen te bespreken. Tot op heden hebben wij niets gehoord. Volgens UWV worden wij half juni uitgenodigd. Het is nu 10 juni en de agendas stromen vol, maar een datum hebben wij nog niet gehoord. De Belastingdienst zit duidelijk niet op jullie te wachten. Een schande!

Wet overgang van Onderneming (Wovon) van toepassing? De CNV Dienstenbond komt de toepassing Wovon bij andere bedrijven heel vaak tegen. Kortweg bepaalt deze wet dat wanneer een bedrijf of een gedeelte daarvan- overgaat naar een andere werkgever deze werkgever in alle rechten en verplichtingen treedt die de vorige ook had, de Wovon is dan ook geschreven om de rechten van de werknemers te beschermen. Dat betekent niet alleen dat de werkgever alle bestaande arbeidsvoorwaarden moet respecteren, maar ook dat vanwege de overgang geen ontslagen mogen vallen. De Wovon blinkt helaas niet uit in duidelijkheid en de juristen zijn het met elkaar oneens of de Wovon ook voor de overgang naar de Belastingdienst van toepassing is. Volgens de meeste juristen heeft de (Europese) wetgever een uitzondering willen maken voor wanneer een overheidsbedrijf een bedrijf overneemt. Wovon is daar echter niet ondubbelzinnig over.

Schandalig optreden UWV en Belastingdienst
De CNV Dienstenbond vindt de juridische aspecten helemaal niet zo interessant. Wij vinden het een groot schandaal dat ieder bedrijf zich aan de wet moet houden maar UWV en Belastingdienst niet. Zij verzinnen zelfs dat Wovon niet van toepassing is en dat zij honderden werknemers daardoor in de kou komen te staan. CNV Dienstenbond meent dat het de Belastingdienst en UWV duidelijk gemaakt moet worden dat er zo niet met onze leden wordt omgegaan. Met jullie willen wij bespreken wat hier aan gedaan moet worden.

Wanneer een lid overgaat naar de Belastingdienst. Wij willen graag met de Belastingdienst bespreken hoe de huidige rechten gewaarborgd blijven. Met jullie bespreken wij graag welke zaken in ieder geval geregeld moeten worden. Als gezegd is de Belastingdienst niet zo geĂŻnteresseerd in een gesprek met ons. De CNV Dienstenbond kan in dit traject enkel wat voor jullie betekenen wanneer veel leden actief bij dit traject betrokken zijn. Vul daarom de presentielijst in en overtuig uw niet-georganiseerde collega van het nut van het lidmaatschap van de CNV Dienstenbond.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met uw bestuurder Martijn Donker, tel. 035-6460580 of per e-mail: hilversum@cnvdibo.nl