VVD



10 jun 2004 -

VVD over aftreden Annette Nijs

Woensdag 9 juni is VVD-staatssecretaris Annette Nijs afgetreden. Op 8 juni verantwoordde Nijs zich tegenover de leden van de Tweede Kamer naar aanleiding van
een interview in het weekblad Nieuwe Revu. Een dag later legde ze haar functie neer. "Ik ben een ambitieuze staatssecretaris die lange-termijnplannen heeft om het hoger- en beroepsonderwijs te hervormen op een open en duidelijke manier die de mensen waar het echt om gaat, dichter bij de politiek brengt. Dat vind ik belangrijk voor de Nederlandse samenleving en de Nederlandse kiezer. Ik heb niet het vertrouwen dat ik de ruimte krijg om dit te doen. Daarom heb ik mijn functie neergelegd," aldus Annette Nijs, die dit besluit nam na een gesprek met Gerrit Zalm, Jozias van Aartsen en Jan van Zanen.

VVD- fractieleider Jozias van Aartsen zei grote waardering te hebben voor de stap van Nijs. "Hier is moed voor nodig. Zij heeft op een betrokken en zeer inhoudelijke manier het hoger onderwijs willen hervormen. Maar na het debat in de Tweede Kamer werd duidelijk dat zij geen draagvlak meer zou hebben om te kunnen doen wat zij zo graag wilde, namelijk het hoger onderwijs hervormen. Het onderwijs is haar en ons te lief om een staatssecretaris zonder draagvlak te laten zitten," aldus Van Aartsen. "Denk hierbij ook aan het menselijke aspect."

Ook Gerrit Zalm vindt dat Nijs een moeilijke, emotionele maar verstandige beslissing heeft genomen," zo schrijft hij op zijn weblog. "Zij doet het werk met enthousiasme en heeft een on-Haagse aanpak, bijvoorbeeld met de Nijs-tour langs de universiteiten, waarbij ze met studenten in debat gaat. Ook tot voor kort ongedachte beleidswijzigingen, zoals selectie bij universiteiten en collegegelddifferentiatie heeft ze aan een kamermeerderheid weten te helpen," aldus Zalm.