Universiteit Maastricht

Universiteit Maastricht
Persbericht
10 juni 2004

Opleiden specialisten in ontwerpen en analyseren van beleid

UM start 'Maastricht Graduate School of Governance'

De Universiteit Maastricht begint in september 2004 met de 'Maastricht Graduate School of Governance'.
De nieuwe onderwijsprogramma's leiden wetenschappelijke specialisten op in het ontwerpen en het analyseren van het beleid in het algemeen èn op de specifieke terreinen voedsel en gezondheid, sociale zekerheid en arbeid, wetenschap en technologie en economische globalisering. Deze thema's sluiten uitstekend aan bij die expertisegebieden waarin de UM haar sporen al verdiend heeft. De afgestudeerden werken in leidinggevende en wetenschappelijke functies bij de overheid, private instellingen en internationale organisaties. Naast het verzorgen van Master opleidingen, gaat de School of Governance ook het onderzoek over het beleid en de vier beleidsterreinen binnen de UM bundelen en uitbouwen.

De Maastrichtse Graduate School of Governance is uniek in Nederland. Het gaat om de studie en het onderzoek over de inhoud van het beleid zowel in de ontwerpfase als in de uitvoeringsfase op de genoemde vakgebieden. Traditionele opleidingen in de Bestuurskunde aan andere universiteiten leggen zich voornamelijk toe op het bestuderen van beslissing- en delegering - processen in het openbaar bestuur.

De UM wil met de Maastricht School of Governance de mogelijkheden voor verdere studie van Nederlandse Bachelors studenten verruimen en talentvolle nieuwe - ook buitenlandse - studenten aantrekken. De school past uitstekend in de profilering van de UM als innovatieve en internationale universiteit. Speciale aandacht wordt besteed aan het mondiale karakter van diverse beleidsvraagstukken en de onderlinge verbanden tussen het maken van beleid op lokaal, regionaal, nationaal en internationaal niveau.

Governance in plaats van government
Governance ziet niet alleen op de overheid, maar ook op private instellingen, hybride organisaties (private/public constructies), niet-gouvernementele organisaties en individuen. Door nieuwe samenwerkingsverbanden en de interactie tussen deze actoren ontstaat een nieuw dynamisch krachtenveld van bestuur en beleid. Governance in plaats van government. Tegelijkertijd globaliseert en internationaliseert de samenleving in een enorm tempo. Onze cultuur, economie, veiligheid, sociale structuren maar zeker ook onze politieke besluitvormingsprocessen worden hierdoor beïnvloed en bevinden zich in een continu veranderingsproces. De natiestaat is al lang niet meer de enige bepalende partij in dit veranderingsproces.

De nieuwe Maastricht Graduate School of Governance onderzoekt de nieuwe krachtenvelden en de processen, actoren en de onderlinge relaties die hier een rol in spelen. Binnen deze academische context wil de Maastricht Graduate School of Governance 'de maatschappelijke en wetenschappelijke leiders en beleidsmakers van morgen' opleiden. Het graduate onderwijs (zowel masteropleidingen, promotietrajecten als korte trainingen) is er op gericht studenten te trainen in de competenties die ze hier voor nodig hebben: het leren besluiten over het ontwerpen, implementeren, monitoren en evalueren van beleid, gebaseerd op de analyse van de samenhang van complexe problemen en oplossingen die zich zowel op lokaal, regionaal , nationaal als wereldschaal kunnen manifesteren en de analyse van de relaties tussen de benodigde input en het verwachte resultaat.

Noot voor de pers
De afdeling communicatie van de UM is bereikbaar via 043-3882044. Mailto: pers@bu.unimaas.nl .
De persberichten van de UM staan ook op internet www.unimaas.nl