Leefbaar Utrecht

Persbericht Leefbaar Utrecht

10 juni 2004

Leefbaar Utrecht lanceert Utrechts eerste enquête-website

Leefbaar Utrecht wil úw mening horen!

Leefbaar Utrecht lanceert Utrechts eerste enquête-website. We vragen bewoners via www.Utrecht-kiest.nl hun mening te geven over het College-voorstel 'Verdienend Vermogen', oftewel het bouwen van huizen op groenstroken.

Niet zonder trots lanceert Leefbaar Utrecht morgen (vrijdag 11 juni 2004) de eerste Utrechtse enquête-website: www.utrecht-kiest.nl (en www.utrechtkiest.nl). Een dag na de Europese verkiezingen wil Leefbaar Utrecht graag de mening vernemen van de Utrechtse bevolking over een onderwerp wat hen wél interesseert: de plannen van het College van B&W om in het kader van het verdienend vermogen over te gaan tot het bebouwen van enkele groenstroken.

Leefbaar Utrecht wordt al wekenlang overspoeld met berichten van verontwaardigde inwoners over de nieuwe "publiciteitsstunt" van het College over mogelijke bouwlocaties op de groenstroken van onze stad, het project over "Het Verdienend Vermogen".

Door de ongelukkige communicatie is veel onduidelijkheid ontstaan met betrekking tot waar dat nu precies voor staat dat zogenaamde "Verdienend Vermogend". Het lijkt alsof het uitsluitend om geld verdienen gaat terwijl het bouwen van nieuwe huizen zowel in de sociale als in de niet-sociale sfeer hierdoor volledig wordt ondergesneeuwd. De wachtlijsten van woningzoekende groeien en daarmee de druk op de Utrechts (binnenstedelijke) woningmarkt. Om dit te kunnen oplossen zullen we met de stad belangrijke keuzes moeten maken.

Echter, als gevolg van de manier waarop het project over het Verdienend Vermogen in de publiciteit is gekomen is voor de inwoners van de stad veel verwarring ontstaan. Onduidelijk is bijvoorbeeld of de locaties slechts zoekopties zijn dan wel al vastliggende bouwplekken. Gelukkig is dit laatste niet het geval. Het gepresenteerde plan over het Verdienend Vermogen betreft uitsluitend een voorstel van 16 locaties die in aanmerking komen voor onderzoek! Dat betekent dat hiervoor nog veel onderzoek verricht moet worden alvorens bekend is welke geschikt zijn én wat daarvan de winst voor de stad is. Oftewel hoeveel woningen per locatie en in welke sector gerealiseerd kunnen worden, hoe groot de bouwvolumes zijn en natuurlijk ook wat de financiële consequentie daarvan is.

Maar waarom zouden we alle genoemde locaties gaan onderzoeken als we van tevoren al duidelijk kunnen stellen dat deze op zeer gevoelige plekken liggen en op veel weerstand zullen stuiten? Ook Leefbaar Utrecht heeft haar grote twijfels over een aantal locaties. Maar veel liever horen we het van de inwoners van de stad.

Dit is voor ons aanleiding om op een voor Utrecht volstrekt nieuwe manier de mening van de stad te peilen. Met deze webenquête willen we iedereen oproepen mee te denken over het onderwerp van wél of niét bouwen op groenstroken in de stad. Maar we vragen iedereen ook mee te denken over alternatieven of zelfs naar ideeën om op een andere manier het toekomstige begrotingstekort te kunnen dekken.

Dus, inwoners van Utrecht, laat je stem horen! Ga naar www.utrecht-kiest.nl en vul de enquête van Leefbaar Utrecht zo volledig mogelijk in!

De enquête over verdienend vermogen loopt tot en met 24 juni aanstaande. Daarna zullen de resultaten op deze site bekendgemaakt worden. Te zijner tijd zal op de website www.utrecht-kiest.nl een nieuwe enquête over een nieuw onderwerp geplaatst worden.

Voor informatie over dit persbericht kunt u contact opnemen met: Salóme Willemsen 06 - 51 61 79 33 of
Vincent Oldenborg 06 - 29 18 46 21