Stadsdeel Geuzenveld/Slotermeer Amsterdam


Praktijkdag opent ogen

Zelf ervaren hoe het is om met een rolstoel of blindenstok over straat te gaan. Dat was de inzet van de praktijkdag over de toegankelijkheid van de openbare ruimte in stadsdeel Geuzenveld-Slotermeer. Visueel gehandicapte kinderen van de Comeniusschool Visio lieten voorlieden, projectleiders en beheerders van de openbare ruimte zien van welke obstakels en situaties zij op straat last hebben. Rolstoelgebruikster Cor van Drongelen van huiskamerproject De Brug maakte met de medewerkers in een rolstoel een leerzame rit over Plein 40-45.

"We moeten ons verplaatsen in hoe anderen zich verplaatsen", aldus verantwoordelijk wethouder voor de openbare ruimte Tys de Ruijter. "Een op het eerste oog acceptabele inrichting van de openbare ruimte kan vol verborgen blokkades zitten die pas zichtbaar worden als we met een andere blik kijken."

Plein 40-45 als proeftuin
De openbare ruimte rond het winkelcentrum en de markt van Plein 40-45 is een paar jaar geleden uitvoerig bekeken op toegankelijkheid voor alle gebruikers, of het nu om ouderen, blinden, rolstoelgebruikers of ouders met kinderwagens gaat. Dat is samen met de belangengroepen gebeurd. Op de praktijkdag bleek hoe lastig het is om daarop scherp te blijven. Een blindegeleidelijn die doodloopt op een bouwproject, uitstallingen die de doorgang voor rolstoelers belemmeren. "Ik heb vooral ook zorgen over omleidingen," aldus wethouder De Ruijter, "daar kunnen we nog heel wat verbeteren. We moeten goed toezicht blijven houden op het dagelijkse gebruik van de openbare ruimte, en waar nodig bij vergunningverlening voorwaarden stellen en die ook daadwerkelijk handhaven."

Knelpunten sneller op tafel
Op de praktijkdag zaten alle partijen om de tafel. De Stichting Gehandicapten Overleg Amsterdam is de drijvende kracht achter de belangengroepen die in het stadsdeel actief zijn, waaronder de Werkgroep Gehandicapten van de stichting Buurtbelangen en huiskamerproject De Brug . Wethouder De Ruijter is voorstander van goed periodiek overleg met de ervaringsdeskundige belangengroepen. "Ik vind het belangrijk dat knelpunten sneller op tafel komen en dat we onderhoudsprojecten in de openbare ruimte vooraf toetsen op toegankelijkheid voor minder mobiele bewoners."

Stedelijke vernieuwing
De stedelijke vernieuwing in Geuzenveld-Slotermeer zal de komende jaren zorgen voor veel sloop, nieuwbouw, maar ook nieuw ontworpen openbare ruimte. "Tijdens de verbouw blijft het stadsdeel voor alle groepen toegankelijk. Beheerders moeten daar heel attent op blijven. Prettig is wel, dat de stedelijke vernieuwing ook heel veel kansen schept voor een optimaal ingerichte en toegankelijke openbare ruimte voor iedereen." In het najaar komt speciaal voor ontwerpers een vervolgbijeenkomst met de SGOA en de locale belangengroepen.

Meer informatie
In de bijlage treft u de presentatie aan die Bart Weggeman van de SGOA tijdens de Praktijkdag heeft gehouden. De SGOA beschikt over een website die nog in opbouw is: www.sgoa.nl.

Auteur(s):
de Groot
Bijlage(n):
Presentie Toegankelijkheid Openbare Ruimte SGOA