Openbaar Ministerie

Parket Roermond, 11 juni 2004

3 onderzoeken betreffende sociale zekerheidsfraude

De afgelopen periode heeft de sociale recherche Limburg Noord onder leiding van het Openbaar Ministerie drie onderzoeken ingesteld in verband met sociale zekerheidsfraude. In deze onderzoeken zijn in totaal 5 verdachten aangehouden.

In Venray werden een 33-jarige vrouw en haar 35-jarige vriend aangehouden. Uit het ingestelde onderzoek bleek dat deze vrouw een bijstandsuitkering van de sociale dienst van de gemeente Venray heeft ontvangen, terwijl zij niet had doorgegeven dat ze samenwoonde met haar vriend die werkzaam was. Uit het onderzoek van de sociale recherche is het vermoeden ontstaan dat ze hebben samengewoond vanaf september 2002. De gemeente beëindigt de uitkering met onmiddellijke ingang en vordert de ten onrechte genoten uitkering terug.

Het onderzoek werd uitgevoerd in samenwerking met het Ministerie van VROM, omdat de gemeente ook ten onrechte huursubsidie heeft verstrekt. Het totale fraudebedrag (bijstand en huursubsidie) moet nog berekend worden maar bedraagt ongeveer 20.000, -.

---
In Blerick werd een echtpaar aangehouden. Tijdens een controle constateerde de sociale dienst dat de 51-jarige man en de 45-jarige vrouw in de periode januari 1999 tot en met april 2004 zeer regelmatig casinos bezochten. Zij hebben de (eventuele) inkomsten uit die bezoeken niet gemeld aan de sociale dienst van de gemeente Venlo, waardoor deze het recht op uitkering niet kon vaststellen. De gemeente heeft de uitkering beëindigd en vordert de ten onrechte verstrekte uitkering ad. 50.000, - terug.
---
In Venlo werd een 52-jarige man aangehouden in zijn woning, omdat hij enkele jaren een eigen bedrijf had, waarvan hij de inkomsten en werkzaamheden niet opgaf aan de sociale dienst.

Op vordering van de officier van justitie en onder leiding van de Rechter-Commissaris vond een doorzoeking plaats in de woning om met name administratieve bescheiden in beslag te nemen.

Tijdens dit onderzoek werd in de woning een gebruik zijnde hennepkwekerij aangetroffen, met ongeveer 200 hennepplanten. Deze werd verwijderd. Er is een onderzoek ingesteld waarbij is vastgesteld dat er sprake was van een levensgevaarlijke situatie en dat illegaal stroom werd afgetapt.

Uit het door de sociale recherche uitgevoerde onderzoek is het vermoeden ontstaan dat de man vanaf 2000 tot en met 2002 actief is geweest met zijn eigen bedrijf. Over deze periode vordert de gemeente bijstandsuitkering terug voor een bedrag van ongeveer 30.000, -.

Over de maanden dat de hennepkwekerij in de woning aanwezig was, vordert de gemeente ook de verstrekte bijstandsuitkering terug.

Allen verdachten zijn na verhoor in vrijheid gesteld. Tegen de verdachten wordt proces-verbaal opgemaakt, waarna het Openbaar Ministerie een beslissing neemt over de vervolging.