Ingezonden persbericht


PERSBERICHT Rotterdam, juni 2004

Nieuwe prestatie indicator voor thermische behaaglijkheid

''Een beter comfort voor de gebouwgebruiker''

De nieuwe ISSO publicatie 74 is onmisbaar gereedschap voor een ieder die zich met het thermische binnenklimaat bezig houdt. ISSO 74 is, per abonnement, ook op internet te raadplegen via ISSO-Digitaal. In ISSO 74 worden nieuwe richtlijnen gepresenteerd voor het thermische binnenklimaat in gebouwen, vooral kantoren. Deze richtlijn geeft eisen voor de binnentemperatuur en wordt ATG (Adaptieve Temperatuur Grenswaarden) genoemd. Deze ISSO publicatie vormt de basis voor zowel hulpmiddelen bij het ontwerpen van nieuwe gebouwen of renovatieprojecten, als voor de beoordeling van bestaande situaties.

Van ontwikkeling tot uitvoering in ISSO 74
De publicatie geeft naast een concrete beschrijving van de nieuwe richtlijnen, een uitgebreide beschouwing over de achtergronden van thermische behaaglijkheid: het thermo-regulatiesysteem van de mens, thermosfysiologisch mensmodellen van Fanger en anderen en uiteraard de nieuwe inzichten over adaptieve thermische behaaglijkheid van De Dear en Brager. Verder komt de ontwikkeling van richtlijnen voor thermische behaaglijkheid binnen Nederland vanaf de jaren '70 aan de orde en wordt besproken waaraan goede prestatie-eisen moeten voldoen. De publicatie eindigt met een handreiking tot het werken met de nieuwe richtlijnen in de praktijk.

Ontwikkeling van richtlijnen voor het thermische binnenklimaat Eind jaren '80 vond de eerste ontwikkeling van richtlijnen een afronding in de "gewogen PMV-overschrijdingsuren". Een methode waarmee adviseurs goed uit de voeten kunnen, maar die zijn beperkingen kent waar het communicatie met gebouwgebruikers betreft. Ook voor het beoordelen van bestaande situaties is de methode niet zonder meer geschikt. Deze methode en de daaraan voorafgaande temperatuur- overschrijdingscriteria zijn gebaseerd op de behaaglijkheid- studies van Fanger en de door hem ontwikkelde Predicted Mean Vote (PMV) met het daaraan gekoppelde Predicted Percentage of Dissatisfied (PPD). Eind jaren '90 ontstonden via door De Dear en Brager bij elkaar gebrachte resultaten van veldonderzoek nieuwe inzichten ten aanzien van de binnentemperatuur en de comfortbeleving van gebouwgebruikers. Voor voornamelijk kantoren en daarmee vergelijkbare situaties is op basis van de onderzoeksresultaten van De Dear en Brager een nieuwe indicator voor het thermische binnenklimaat ontwikkeld, inclusief de bijbehorende criteria en een classificering van de kwaliteit van het thermische binnenklimaat. Via eenvoudige rekenregels kan ook voor andere situaties dan die van kantoren een indicatie worden gegeven. Omdat de waardering van gebouwgebruikers in geheel gesloten gebouwen met centrale regeling van het binnenklimaat sterk afwijkt van gebouwen met te openen ramen en goede mogelijkheden voor individuele beïnvloeding van het thermische binnenklimaat, zijn keuzeschema's ontwikkeld waarmee kan worden bepaald van welk gebouw/kli-maattype sprake is.

Meer informatie
Meer informatie is te vinden op de website www.isso.nl. De ISSO 74 kost E 60 (inclusief BTW en verzendkosten). De uitgave kan worden besteld bij ISSO, Postbus 1819, 3000 BV Rotterdam, of per fax 010-2130384 of per e-mail isso@isso.nl of via de website www.isso.nl.