Provincie Zuid-Holland

Vergadering Gedeputeerde Staten 8 juni 2004

Dit is een populaire samenvatting van een selectie van onderwerpen uit de vergadering van Gedeputeerde Staten (GS) van 8 juni 2004. De vastgestelde besluitenlijst van deze GS-vergadering wordt één week na de vergadering op www.zuid-holland.nl gepubliceerd. De reeds gepubliceerde besluitenlijsten van de GS-vergadering vindt u door onderaan deze pagina op 'meer' te klikken.

Jaarrekening 2003 definitief vastgesteldGS hebben de Jaarrekening 2003 nu definitief vastgesteld. Op 30 juni a.s. wordt de Jaarrekening 2003 door Provinciale Staten besproken. Voor deze datum staat ook de Voorjaarsnota 2004 op de agenda. Met de 'algemene beschouwingen' naar aanleiding van de Voorjaarsnota 2004 leggen Provinciale Staten het fundament voor de Begroting 2005.

Ruim ¤4,8 miljoen voor DuurzaamVeilig GS stellen PS voor ¤4.850.952,- te besteden aan 'DuurzaamVeilig'. Dit geld wordt gebruikt om de infrastructuur aan te passen en om projecten te starten gericht op gedragsbeïnvloeding van weggebruikers. Dit alles om het aantal gewonden en doden in het verkeer terug te dringen. Per regio is een bedrag beschikbaar. De plannen staan in de uitvoeringsregeling die naar PS gezonden wordt.

Herindelingsadvies wijziging provinciale en gemeentelijke aanleg Tweede MaasvlakteGS stellen voor de provinciale en gemeentegrens van Rotterdam aan te passen zodat de toekomstige locatie van de Tweede Maasvlakte geheel binnen de grenzen van Rotterdam (en dus ook de provincie Zuid-Holland) komt te liggen.

Kierbesluit Statenbrief Haringvlietsluizen De statencommissie Groen, Water en Milieu heeft vragen gesteld over de stand van zaken van de openstelling van de Haringvlietsluizen. GS antwoorden dat de stuurgroep 'Realisatie de Kier' op 17 februari 2004 voor het eerst bijeen is geweest onder leiding van gedeputeerde Dwarshuis. De randvoorwaarden en de verdere uitwerking van de openstelling, moet resulteren in een realisatiebesluit (gebaseerd op het Kierbesluit). De randvoorwaarden uit het Kierbesluit gaan onder andere over de zoet-zout grens en de innamepunten. De stuurgroep zal in het derde kwartaal van 2004 een advies voor het realisatiebesluit uitbrengen aan de Staatssecretaris. Er is een maximale Rijksbijdrage van ¤ 35 miljoen beschikbaar.

Vragen SGP/ChristenUnie over de molenbiotoop Delfland (nr. 1892)Het hoogheemraadschap van Delfland heeft vijf poldermolens die als reservegemaal fungeren. Het bestuur van het waterschap wil het vergunningenbeleid met betrekking tot het windrecht aanpassen. Hierdoor kan vrije windvang worden beperkt met als gevolg dat de molens minder kunnen worden ingezet. Statenlid de heer C.L. Freeke (SGP/ChristenUnie) stelt onder andere de vraag of het college van GS het noodzakelijk acht om hierover in overleg te treden met het hoogheemraadschap. In de beantwoording geven GS aan dat deze problematiek ook bij andere waterschappen speelt. Het college zal allereerst het hoogheemraadschap van Delfland benaderen en dat bestuur verzoeken het voorgenomen besluit in heroverweging te nemen. GS zullen de desbetreffende waterschappen schriftelijk wijzen op het belang van handhaving van het windrecht.

De volledige antwoorden op PS-vragen staan uiterlijk een week na vaststelling van de antwoorden op www.zuid-holland.nl onder gedeputeerde staten en provinciale staten/proviniciale staten/schriftelijke vragen.

Vragen SP over de revisievergunning van E.ON Maasvlakte en over de kwaliteit van de vergunningverlening van DCMR (nr. 1876)De heer B. Vermeulen (SP) heeft vragen gesteld over de revisievergunning van E.ON Maasvlakte en over de kwaliteit van de vergunningverlening van de DCMR. De beantwoording komt er op neer dat de gedoogbeschikkingen van voor 2002 volwaardig zijn beoordeeld ten opzichte van de vereisten van de Wet milieubeheer. In deze gedoogbeschikkingen is echter onvoldoende aandacht besteed aan de Europese IPPC-richtlijn (Integrated Pollution Prevention and Control). GS en VROM gingen ervan uit dat de Wet milieubeheer voldoet aan de IPPC-richtlijn. Uit de uitspraak van de Raad van State van november 2003, waarbij de revisievergunning is vernietigd, blijkt dat de IPPC-richtlijn onvoldoende is verwerkt in de Wet milieubeheer. In de nieuw op te stellen vergunning voor E.ON zal worden beoordeeld of wordt voldaan aan wetten, richtlijnen en het milieubeleid.

De volledige antwoorden op PS-vragen staan uiterlijk een week na vaststelling van de antwoorden op www.zuid-holland.nl onder gedeputeerde staten en provinciale staten/proviniciale staten/schriftelijke vragen.

Extra geld Ruimtelijke Ontwikkelingsprojecten Driehoek Rotterdam-Zoetermeer-Gouda, Transformatiezone Oude Rijn, Transformatiezone Merwede en het ontwikkelingsperspectief Hoeksche WaardAan PS wordt voorgesteld om geld beschikbaar te stellen uit de Bestemmingsreserve Impulsen in Kwaliteit en Leefbaarheid (BIKL) voor de onderstaande projecten:

Driehoek Rotterdam-Zoetermeer-Gouda: ¤200.000,- voor 2004 en ¤200.000,- voor 2005 Ontwikkelingsperspectief Hoeksche Waard: ¤250.000,- voor 2005 en ¤250.000,- voor 2006 Transformatiezone Oude Rijn: ¤100.000,- voor 2004
Transformatiezone Merwede: ¤200.000,- voor 2004
Wijzigingen partiële herziening streekplan Zuid-Holland West GS hebben op grond van de ingediende bedenkingen twee wijzigingen aangebracht in het ontwerp van de eerste partiële herziening van het streekplan Zuid-Holland West 2003. De rode contour langs de Alkemadelaan (landgoed Clingendael), die nog dwars door de Beatrixkazerne was getrokken en die in het ontwerp van de partiële herziening rond een deel van het landgoed Clingendael liep, wordt nu op het hek rond deze kazerne gelegd. Het aangrenzende weiland dat in het ontwerp van de eerste partiële herziening binnen de contour was gebracht, wordt daar dus nu buiten gelaten. De grens van het stads- en dorpsgebied binnen de rode contour van de kern Poeldijk van de gemeente Westland wordt in overeenstemming gebracht met de in het Regionaal Structuurplan Haaglanden en het Uitwerkingsplan Westlandse Zoom aangegeven grens. Lees ook het persbericht.

Subsidie voor JeugdzorgAan Bureau Jeugdzorg Zuid-Holland is een subsidie verleend van ¤90.488. Ook is een aanvullende subsidie van ¤ 13.500 gereserveerd voor o.a. de kosten van inrichting en verbouwing van spelkamers. Bureau Jeugdzorg had een subsidie van ¤ 165.882 aangevraagd. Voldoende ruimte voor woningbouw Leidse regio en bollenstreek Binnen de Leidse regio en Duin- en Bollenstreek is voldoende ruimte om de eigen opgave voor voldoende woningbouw tot 2020 te kunnen accommoderen. Dat blijkt uit een studie van Ecorys, uitgevoerd in opdracht van de provincie Zuid-Holland en het ministerie van VROM. Uit de studie blijkt verder dat daarvoor Vliegkamp Valkenburg nodig is voor woningbouw. Lees ook het persbericht. Zie ook: http://www.pzh.nl/algemeen/bestuur/gs/besluitenlijst_gs/besluitenlijst_gs.jsp