FNV

voorjaarsoverleg

ILO tikt Nederland op vingers over kosten zwangerschap

De ILO, Internationale Arbeidsorganisatie te Genève, vindt dat de Nederlandse regering nalatig is bij de uitvoering van Verdrag 103 over moederschapsbescherming. Dit verdrag schrijft voor dat landen de medische kosten van zwangerschap en bevalling voor alle werkneemsters moeten dekken, zonder eigen bijdragen of eigen risico via de sociale zekerheid of een andere publieke regeling. Dat is in Nederland slechts het geval voor werkneemsters die onder het ziekenfonds vallen. Dus niet voor ambtenaren, onderwijzend personeel en werkneemsters met een inkomen boven de ziekenfondsgrens.

Nederland heeft het verdrag in 1981 geratificeerd. Vanaf die datum is er om de paar jaar discussie over de strijdigheid van de Nederlandse regelgeving met dit verdrag. Het toezichthoudend orgaan van de ILO, de Commissie van Deskundigen, heeft - mede op aandrang van de FNV - in gaandeweg steeds scherpere wordende bewoordingen kritiek geuit. Zo ook in het rapport dat dezer dagen in Genève besproken werd.

De ILO vond de nalatigheid ernstig genoeg om de zaak op voorstel van de werknemers te bespreken . Luc Cortebeecke, voorzitter van de Belgische vakcentrale ACV, voerde het woord. Het magere verweer van de Nederlands vertegenwoordiger - "we zijn het niet eens met de Experts, het gaat om een kleine groep goed verdienende vrouwen" - maakte geen indruk.

De ILO kwam snel tot een conclusie: Nederland moet zich houden aan de verdragen die zij ratificeert en kan er geen eigen interpretatie op nahouden. Uitdrukkelijk luidt de opdracht aan de Nederlandse regering om, voordat zij nieuwe wetgeving indient bij het parlement, zich eerst te verstaan met het bureau van de ILO. Dit om te checken of de voornemens wel sporen met de internationale kaders.

De FNV zegt op basis van het ILO-oordeel: " Noblesse oblige, adel verplicht. Nederland moet nu echt de volle vergoeding van alle medische kosten in verband met zwangerschap voor alle werkneemster garanderen."

Op bij andere internationale toezichthoudende organen heeft de FNV de wijze waarop Nederland omgaat met zwangere werkende vrouwen aangekaart.

11 juni 2004