Nederlandse Cystic Fibrosis Stichting


Nederlandse Cystic Fibrosis Stichting

NCFS ondertekent manifest orgaandonatie

11-06-2004
De donorregistratie in Nederland moet snel verbeteren. Dat is nodig om het tekort aan donororganen te verminderen en een einde te maken aan een jarenlange impasse. Jaarlijks sterven onnodig enkele honderden mensen die op een transplantatie wachten. Voor minstens zo veel anderen is de wachttijd op een donororgaan ondraaglijk lang. Dat schrijven meer dan 20 bekende instellingen en organisaties uit het veld van de transplantatiezorg in een Manifest Orgaandonatie aan de Ministerraad. Ook de Nederlandse Cystic Fibrosis Stichting heeft het manifest ondertekend.

Het Manifest is vandaag door initiatiefnemer Paul Beerkens - algemeen directeur van de Nierstichting - aan minister Hoogervorst van VWS aangeboden en wordt morgen in enkele landelijke dagbladen gepubliceerd. Binnenkort zal de Ministerraad een beslissing nemen over een eventuele aanpassing van de huidige Wet op de Orgaandonatie. De ondertekenaars van het Manifest constateren, dat het huidige systeem voor donorregistratie te vrijblijvend is en onvoldoende werkt. Daardoor wordt de bereidheid tot orgaandonatie van Nederlandse burgers niet optimaal benut. Om het aantal donororganen op korte termijn te laten toenemen is slechts één oplossing: een spoedige verbetering van het registratiesysteem.

Voorstel
Het gezamenlijke voorstel biedt houvast aan alle betrokkenen: nabestaanden, patiënten, donoren, verpleegkundigen en artsen en ziet er in hoofdlijnen als volgt uit:

* Uitgangspunt blijft het huidige Donorregister, met de bestaande keuzemogelijkheden (inclusief de beslissing overlaten aan nabestaanden)

* Iedereen die nog niet in het register staat (2/3 van de Nederlanders!) wordt gevraagd een keuze kenbaar te maken (bestaande registraties blijven van kracht)
* Wie niet reageert wordt als donor geregistreerd. Men krijgt daarvan bericht, vergezeld van een mutatieformulier waarmee de registratie te allen tijde in een andere keuze kan worden omgezet.

Op deze manier wordt het huidige systeem verbeterd, verdwijnt de vrijblijvendheid en wordt meer recht gedaan aan de wensen van potentiële donoren en nabestaanden.

Voorlichting blijft nodig
Het Manifest stelt dat er de afgelopen jaren veel is gedaan om het aantal donoren te vergroten: intensieve voorlichtingscampagnes en betere procedures in ziekenhuizen. Dat blijft nodig, maar is volgens de ondertekenaars nooit voldoende om het tekort aan donororganen structureel op te lossen.

Brede steun
De ondertekenaars van het Manifest zijn ervan overtuigd dat de door hen voorgestelde oplossing kan rekenen op brede steun in de samenleving en aansluit bij de positieve houding onder de bevolking ten aanzien van orgaandonatie. Herhaaldelijk bleek uit onderzoek dat 80% van de bevolking voorstander is van donatie. Deze werkwijze maakt het voor burgers eenvoudiger om uitdrukking te geven aan hun positieve gesteldheid.
Bovendien is de voorgestelde aanpak veel minder ingrijpend dan de veelbesproken varianten voor een ander beslissysteem. Daarom doen de ondertekenaars een dringend beroep op de Ministerraad om tot de voorgestelde verbetering te besluiten. "Het gaat immers om mensenlevens" aldus het Manifest.

Uniek
Voor Nederland is het uniek dat zo veel partijen gezamenlijk en op eigen initiatief met een oplossing komen voor een langslepend en schrijnend probleem in de gezondheids-zorg. Het gehele werkveld van de (transplantatie)zorg is vertegenwoordigd: patiënten, artsen, verpleegkundigen, ziekenhuizen, voorlichtende instanties, kenniscentra en gezondheidsfondsen.

© NCFS, Dr. A. Schweitzerweg 3, 3744 MG Baarn telefoon 035 - 64 79 257, fax 035 - 64 79 489, e-mail info@ncfs.nl