GroenLinks Tweede-Kamerfractie 11 juni 2004 16:43 GroenLinks


- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

GroenLinks wil duidelijkheid over wapendoorzendingen naar Israël

(11 juni 2004)

Registratie van wapendoorvoer via Nederland is verplicht. In de laatste overzichten staan er plotseling geen gevens meer over doorvoer naar Israël. Farah Karimi wil weten hoe dat komt.

Al verschillende malen heeft Farah Karimi door het stellen van Kamervragen informatie boven tafel gekregen over de doorvoer van wapens naar het Midden-Oosten en naar andere niet-westerse landen. Bij het laatste overzicht bleken er geen wapenzendingen meer van of naar Israël tussen te zitten. Tot dan toe was er altijd een aanzienlijk aantal wapenzendingen met eindbestemming Israël. Alle wapendoorvoer moet gemeld worden. Het feit dat zendingen voor het Midden-Oosten er niet meer tussen staan, is op z'n minst vreemd. Hebben de wapenhandelaren hun route verlegd of is er sprake van andere omstandigheden? Om hier meer inzicht in te krijgen heeft Farah Karimi opnieuw vragen gesteld.

Vragen van het lid Karimi (GroenLinks) aan de staatssecretaris van Economische Zaken


1) Herinnert u zich de antwoorden op eerdere vragen over het wapenexportbeleid en in het bijzonder de bijlage bij deze antwoorden?


2) Wat is de reden dat er in dit overzicht van doorvoermeldingen, in tegenstelling tot gegevens uit eerdere overzichten, geen enkele melding van of naar Israël staat?


3) Moet hieruit de conclusie getrokken worden dat er geen wapenzendingen meer plaatsvinden van of naar Israël via Nederlands grondgebied?


4) Is het mogelijk dat EL AL en andere transporteurs van wapenzendingen deze doorvoerzendingen niet meer melden? Zoja, wat is de reden dat er niet gemeld is. Kunt u alsnog aangeven hoevaak doorvoerzendingen van en naar Israël hebben plaatsgevonden? Wat was de aard en de omvang van deze zendingen voor de periode 21.07-2003 tot en met 21-04-2004?


- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -