Ingezonden persbericht


Persbericht

Natuur als meerwaarde voor consumenten van biologische producten.

Biologische bedrijven genomineerd voor de ANNA-prijs

In 2004 nemen 90 biologische bedrijven deel aan het project EKO-Natuurmonitor. De bedrijven die het best scoren op gebied van natuur en landschap komen in aanmerking voor de ANNA-prijs van ¤ 2000,-. Op basis van de natuurscore van de deelnemende bedrijven zijn 6 bedrijven genomineerd. In september wordt de prijswinnaar bekend gemaakt.

Biologische bedrijven produceren duurzaam door geen kunstmest en chemische bestrijdingsmiddelen te gebruiken; alles wordt minder intensief en met zo min mogelijk kunst- en hulpstoffen geproduceerd. Daarom gaan biologische landbouw en natuur heel goed samen. Met het EKO-Natuurmonitorproject willen Biologica en CLM de natuurprestaties van de biologische sector aan een breed publiek te laten zien. In 2004 nemen negentig biologische bedrijven verspreid over de verschillende sectoren en provincies deel aan het project. Deze bedrijven hebben met behulp van ANNA in kaart gebracht wat er aan natuur - en landschapselementen op hun bedrijf aanwezig is en welke beheersmaatregelen zij uitvoeren. ANNA staat voor Agrarische NatuurNorm Analyse. Dit is een instrument waarmee boeren zelfstandig de natuurwaarde op hun bedrijf vast kunnen stellen.

Tussentijdse resultaten

Onder de 90 deelnemers zijn de provincies Zuid-Holland en Noord-Brabant het best vertegenwoordigd. De verschillen tussen de sectoren zijn klein. De bedrijven met melkvee scoren ongeveer even hoog op het gebied van natuur als bedrijven met akkerbouw. Veel bedrijven hebben ook verschillende bedrijfstakken. Uit de tussentijdse resultaten blijkt dat de torenvalk, boerenzwaluw, kievit en scholekster op het merendeel van de deelnemende bedrijven te zien is. Maar ook meer bijzondere soorten als de veldleeuwerik, kerkuil en patrijs komen voor op respectievelijk 47, 42 en 38 procent van de deelnemende bedrijven. De vogels profiteren van de grote variatie aan gewassen die op biologische bedrijven groeien en het rijke insectenleven.

Opvallende plantensoorten als kattestaart, pinksterbloem, vergeetmijnietje, duizendblad en veldzuring komen op meer dan de helft van de deelnemende bedrijven voor; deze planten zijn aantrekkelijk zijn voor mens en dier, er komen veel insecten op af, die weer dieren aantrekken. Op sommige bedrijven zijn soorten waargenomendie op de rode lijst staan: rietorchis, moerashertshooi en kievitsbloem.

De resultaten worden in september in de EKO-Natuurmonitor gepubliceerd. Dit is een boekje dat de prestaties op het gebied van natuur en landschap op biologische bedrijven in beeld brengt met foto's en beschrijvingen van de bedrijven.

Nominaties voor de ANNA-Prijs

De deelnemende bedrijven schetsen gezamenlijk een beeld van de prestaties van de biologische sector in natuur - en landschapsbeheer. De genomineerde bedrijven komen uit verschillende sectoren en provincies en scoren het hoogst op natuur - en landschapselementen.

De volgende bedrijven zijn genomineerd en komen dus in aanmerking voor de ANNA-prijs van ¤2000,- (in willekeurige volgorde):
* Bedrijf Hemelrijksche Hoeve in Biezenmortel (N.B.) van Johan en Gerrie Martens, zie voor bedrijfsgegevens ook www.hemelrijkschehoeve.nl;
* Bedrijf Cinquant te Haps (N.B.) van Paul van der Groes, zie www.cinquant.nl
* Vleesveebedrijf Buist-Koudijs in Eelde-Paterswolde in Drenthe van Dhr. Buist en mw. Koudijs;
* Maatschap Kwekerij de Bierkreek in IJzendijke in Zeeuws Vlaanderen, http://www.bierkreek.nl, mw. G. van de Krogt;
* Landgoed de Hoevens in Alphen (NB) van de familie Lande-Vogels, http://www.dehoevens.nl/
* Bedrijf van Gert-Jan Kool in Heij en Boeicop, Zuid-Holland.

In de bijlage vindt u beschrijvingen van de genomineerde bedrijven, die een levendig beeld geven van de prestatie de biologische sector aan natuur- en landschapsbeheer.

Meer informatie en foto's zijn op te vragen bij:

Biologica: Marre Loefs 030-2339970

CLM: Henk Kloen en Harriët de Ruiter 0345 470700