Partij van de Arbeid
Persbericht PvdA

Den Haag, 12 juni 2004

PvdA onthutst over nieuwe feiten ministerie OCW

Uit het artikel van de NRC van vandaag blijkt opnieuw dat het ministerie van OCW ambtenaren wegstuurt met behoud van salaris om deze later met behoud van salaris weer als consultant in te huren. Het ministerie heeft sinds 2000, 98 verschillende bureaus voor organisaties en interim management ingehuurd. In 2003 heeft het ministerie 7,5 miljoen euro daaraan besteed, terwijl alle ministeries samen daaraan 5,4 miljoen euro besteden. Ook blijkt het ministerie acteurs in te huren. Acteur Gerard Cox en een klinisch psycholoog werden ingehuurd ter verbetering van de bestuurscultuur.

De kamerleden Tichelaar en Hamer verzuchten: 'Het lijkt er op dat het ministerie zich alleen maar bezig houdt met zichzelf. Dat moet afgelopen zijn. Het wordt echt hoog tijd dat het ministerie de kwaliteit van het onderwijs gaat verbeteren.'

De PvdA zal maandag aanstaande in het verantwoordingsdebat 2003 de minister van Onderwijs nieuwe feiten aan de orde stellen. In dit debat zal de PvdA ook ingaan op de reeds bekende zaken zoals de brief van anonieme ambtenaren met betrekking tot de mogelijke graaicultuur, rol van de topambtenaar bij de Jamby-affaire en de beschuldiging van het opleggen van zwijgplicht aan ambtenaren. Ook zal de PvdA in gaan op de voorbeeldfunctie van de minister zelf, haar rol in het bestuur Hogeschool Rijswijk en verhuizingperikelen. Mocht dit verantwoordingsdebat niet bevredigend verlopen dan moet naar de mening van de PvdA dinsdag een spoeddebat volgen.

Voor verdere informatie
Jacques Tichelaar,06-18305940
Mariëtte Hamer,06-18305946