Universiteit van Amsterdam

Aankondiging


vrijdag 14 mei 2004

Nieuw fenomeen belicht door wetenschappers en publicisten op Universiteitsdag UvA

Midlife-crisis op je dertigste: nieuwe trend?

Het dertigersdilemma is een onmiskenbare trend. Dertigers domineren de arbeidsmarkt, maar ze missen de balans tussen werk en privé. Vrouwen en mannen willen allebei carrière combineren met kinderen en een actief sociaal bestaan. Wanneer je dan al snel op het hoogste niveau van Maslows bekende behoeftepyramide bent aangeland, rest nog slechts de vraag: is dit het? Het middagprogramma van de Universiteitsdag op zaterdag 12 juni laat sociologe Christien Brinkgreve, cultuurhistorica Amanda Kluveld, promovenda Nienke Wijnants en publicisten Pieter Hilhorst en Menno Hurenkamp aan het woord over dit hoogst actuele thema.

De keuzevrijheid die de generatie dertigers kenmerkt wordt beschouwd als een groot goed, maar de ideologie van de persoonlijke autonomie brengt volgens Christien Brinkgreve in haar onlangs verschenen boek Vroeg mondig laat volwassen een harde moraal met zich mee: als je faalt, ben je een loser. Loopbaanbegeleider Nienke Wijnants komt steeds meer begin-dertigers tegen die worstelen met fundamentele levensvragen: Niet eerder zijn mensen al op zo n jonge leeftijd daarmee geconfronteerd. Dat mensen meer te kiezen hebben, heeft tot gevolg dat ze ervoor kiezen steeds meer te willen en te doen. Zij startte onlangs aan de UvA een promotieonderzoek naar het nog onontgonnen fenomeen dertigersdilemma.

Op de Universiteitsdag van de UvA ontmoeten oud-studenten, medewerkers en wetenschappers van de UvA elkaar traditiegetrouw voor herinneringen aan de eigen studietijd, multidisciplinaire debatten over actuele kwesties en een update van de huidige stand van de wetenschap.


Locatie en tijd

Universiteitsdag UvA, zaterdag 12 juni, Oudemanhuispoort 2-6, Amsterdam

13.30-14.30 uur: Debat Midlifecrisis op je dertigste: nooit hoeven kiezen en toch bang

Volledig programma Universiteitsdag


---