Bob staat opgesteld

Nederland 04-06-2004 - Op 12 juni is het zover. In Portugal begint dan het Europees Kampioenschap voetbal. Oranje heeft zich na een moeizaam kwalificatietoernooi geplaatst. En Nederland heeft weer 16 miljoen coaches, in het stadion, thuis of in de kroeg. Van 1 sterspeler weten we nu al 100 procent zeker dat hij het hele toernooi wordt opgesteld: Bob is de naam; de ideale verdediger !

Eind goed, al goed! Nederland heeft zich toch nog voor het eindtoernooi van het EK gekwalificeerd. Een verjongd Nederlands elftal heeft de laatste strohalm tegen Schotland met beide handen aangegrepen. Op dinsdagavond 15 juni moet Oranje om 20.45 u in het Dragão stadion in Porto in zijn eerste wedstrijd tegen Duitsland alles uit de kast halen. De eeuwigdurende rivaliteit tussen beide ploegen zal voor een spannend begin zorgen. Wil Oranje de volgende ronde halen dan zal zeker tegen Duitsland gewonnen moeten worden. Advocaat zal er dan ook voor moeten zorgen dat Bob in de selectie zit. Daar kun je mee thuis komen.

Belangrijke vraag is verder ook wie er in de basis zal staan: Kluivert of Makaay of toch Van Hooijdonk? In het spoor van Van Nistelrooij kunnen ook andere spelers hun debuut op een eindtoernooi glans geven, zoals Rafael van der Vaart, Arjen Robben, en Wesley Sneijder. Advocaat kan ook nog terugvallen op de leden van de oude garde, met routiniers als Edwin van der Sar, Frank de Boer, Jaap Stam, Phillip Cocu, Boudewijn Zenden en Clarence Seedorf. De keuze is aan de bondscoach om een elftal samen te stellen dat kan meedingen om de hoofdprijs. Maar één ding moet Advocaat in zijn achterhoofd houden: de ideale opstelling: Bob linksvoorin. En wilt u weten hoe Cruijff daarover denkt? Luister zelf maar.

Na de wedstrijd tegen Duitsland moet Oranje op 19 juni in Aveiro aantreden tegen Tjechië, ook geen tegenstander die onderschat mag worden. Dat hebben ze in de kwalificatieronde ondervonden. De laatste groepswedstrijd is in Braga op 23 juni tegen Letland, van alle deelnemers de meest verrassende. Ze hebben nog maar een korte voetbaltraditie, maar ze hebben zich wel geplaatst ten koste van Polen, Hongarije en uiteindelijk Turkije.

Als Oranje door is naar de kwartfinale, kan ze Italië als volgende tegenstander treffen. Ja en hoe het dan verder zal gaan? Wij wensen in ieder geval alle coaches veel voetbalkijkplezier en wijsheid. Eén advies geven wij mee: als u in de kroeg naar Oranje gaat kijken, neem dan Bob mee.

De Bob-campagne is onderdeel van het Regionaal Handhavingsproject Verkeer Onder Controle.