UNIVERSITEIT VAN AMSTERDAM

Universiteitsdag UvA: kennisfestival en tijdmachine

Op de Universiteitsdag van de Universiteit van Amsterdam (12 juni a.s.) ontmoeten oud-studenten, medewerkers en wetenschappers van de UvA elkaar traditiegetrouw voor debatten over brandende kwesties. UvA-denkers Rick van der Ploeg en Robbert Dijkgraaf spreken zich uit over het streven naar excellentie in de universiteit. Joris Luijendijk debatteert over zin en onzin van de angst voor de islam, Frans Nauta en Henriëtte Maassen van den Brink discussiëren over het innovatieplatform als noodzakelijke aanjager van de Nederlandse economie en Frits Bolkestein geeft zijn visie op de grenzen van Europa. Gastcolleges van vooraanstaande UvA-hoogleraren over intrigerende vragen in de wetenschap completeren het kennisfestival.

Generaties studenten en promovendi hebben aan de UvA een opleiding gevolgd. Voor velen was dat een sleutelperiode in hun leven. De Universiteitsdag biedt oud-studenten traditioneel de gelegenheid de universitaire draad weer op te pakken, de academische batterij weer op te laden en tegelijkertijd oude banden aan te halen en nieuwe contacten op te doen.

Ochtendprogramma
's Ochtends reikt de UvA voor het eerst in haar bestaan een prijs uit aan de beste docent van de UvA. Een deskundige jury zal uit zes genomineerden de docent van het studiejaar 2003-2004 kiezen. Rector magnificus Paul F. van der Heijden blikt terug op het academisch jaar. Na een muzikaal intermezzo door Mathilde Santing, spreken de bekende UvA-denkers Rick van der Ploeg en Robbert Dijkgraaf zich uit over het streven naar excellentie in de universiteit. In het middagprogramma gaan de universiteitsprofessoren van de UvA dieper in op dit thema.

Debatten
Grote publiekstrekker is het kennisfestival 's middags in de Oudemanhuispoort, waar een groot aantal prominente oud-studenten met UvA-wetenschappers debatteert over brandende maatschappelijke kwesties. De debatten en hoorcolleges van de derde Universiteitsdag beloven scherper en amusanter dan ooit te worden. In de multidisciplinaire debatten bijvoorbeeld Joris Luijendijk over zin en onzin van de angst voor de islam, Vincent Icke over de vraag of kunst en wetenschap naar elkaar toe kunnen groeien, en Frans Nauta en Henriëtte Maassen van den Brink over het innovatieplatform als noodzakelijke aanjager van de Nederlandse economie. Wijnand Duyvendak en Vincent van Rossem debatteren over de toekomst van het Groene Hart, Birgit Donker (NRC) en Carel Kuyl (NOVA) over het belang van een pluriforme pers voor onze democratie. Frits Bolkestein geeft zijn visie op de grenzen van Europa.

Terug in de collegebanken
Zes gastcolleges van vooraanstaande UvA-hoogleraren over intrigerende vragen in de wetenschap completeren het kennisfestival. Niek van Sas bespreekt 'het raadsel' Napoleon, Pascale Ehrenfreund doet verslag van de speurtocht naar buitenaards leven in het universum en Gerard Schuijt verkent de juridische grenzen van spot en belediging naar aanleiding van de zaak Balkenende versus Kopspijkers. In de tweede serie bespreekt Joep de Lange de ontwikkeling van aids van homoziekte tot ziekte van de arme landen, gaat Henk Langendijk in op de 'magie' en het ontstaan van creatief boekhouden en ontrafelt Liesbet van Zoonen de bestaande mythes rond de personalisering van de politiek, die nu ook in Nederland een feit is.

UvA-scriptieprijzen
Na afloop van het kennisfestival worden de beste scripties van het afgelopen studiejaar bekroond met afstudeerprijzen. Herman Pleij reikt UvA-scriptieprijzen uit voor scripties met de grootste wetenschappelijke prestaties. De prijs van de Amsterdamse Universiteitsvereniging (AUV) van de UvA gaat naar de student die tijdens zijn of haar studie de meest aansprekende maatschappelijke bijdrage heeft geleverd.

Borrel en avondprogramma
Het kennisfestival wordt afgesloten door Sijbolt Noorda (voorzitter College van Bestuur), waarna uitgebreid herinneringen kunnen worden opgehaald tijdens de borrel op de binnenplaats van de Oudemanhuispoort. De borrel wordt muzikaal omlijst door violist/UvA-alumnus Tim Kliphuis en gitarist Reinier Voet. Vijfhonderd bezoekers kunnen 's avonds aanschuiven bij een doorlopend Italiaans buffet in het Atrium. Muziekliefhebbers kunnen zich daarna nog mee laten voeren door de klanken van Gustavs Mahlers Vijfde Symfonie, uitgevoerd door het UvA-Orkest J.Pzn Sweelinck in de Duif.

Tijd en locatie:
Zaterdag 12 juni, 10.00 - 21.30 uur
Ochtendprogramma: Aula van de UvA, Singel 411, Amsterdam Middagprogramma: Oudemanhuispoort 4-6, Amsterdam