CDA

CDA
13-06-04
Ferrier: humanitaire situatie in West-Soedan zorgwekkend

Kathleen Ferrier heeft deze week in de Tweede Kamer tijdens het overleg met Minister Bot en Minister Van Ardenne grote bezorgdheid geuit over de verslechterende humanitaire situatie in West-Soedan. Momenteel zijn meer dan 158.000 mensen uit Darfur naar Tsjaad gevlucht en wekelijks melden zich honderden nieuwe vluchtelingen. Er dreigt een hongersnood voor duizenden mensen.

Ferrier: De situatie in West-Soedan is dramatisch. Het gaat om het leven van miljoenen mensen die in hun bestaan worden bedreigd. In de afgelopen jaren zijn er al 2 miljoen mensen in Soedan omgekomen. Bovendien maar ik me zorgen om de grote belemmeringen die de hulporganisaties, zoals ook mensenrechtenorganisaties, worden opgelegd het land te betreden. Op die manier raakt de voedselhulp niet tijdig bij de binnenkort meer dan 2 miljoen hulpbehoeftige mensen. Verdere druk op de regering van Soedan is noodzakelijk. Het betrekken van de Afrikaanse Unie daarbij is van fundamenteel belang.

Eén van de acties die volgens Ferrier moet ondernomen moeten worden is dat geprobeerd moet worden om naast een EU-wapenembargo ook een VN-wapenembargo voor Soedan te bewerkstelligen. We moeten er alles aan doen de Janjaweed milities te ontwapenen, aldus Ferrier.