Gemeente Roermond

Ingeborg Meulendijks licht maquettes "Het huis van Cuypers" toe

150 jaar verder
In 1853 bouwde Pierre Cuypers het complex, waarin nu het Stedelijk Museum Roermond is gevestigd. Hij woonde er en zijn kunstwerkplaatsen waren er gevestigd. Van die oorspronkelijke situatie is nu binnen in het gebouw niet veel meer te zien. Daarom vroeg het Stedelijk Museum Roermond aan Ingeborg Meulendijks om maquettes te maken. Zo krijgt de bezoeker inzicht in de historische functie van het gebouw. Ingeborg Meulendijks geeft op 13 juni uitleg over het ontstaan van beide maquettes.

Maquettes zijn vrije reconstructies Het Stedelijk Museum Roermond is een gebouw met historie. Het woonhuis van Cuypers en zijn werkplaatsen waren er gevestigd. Van het interieur daarvan rest nu niet veel meer. Het museum heeft daarom aan kunstenaar Ingeborg Meulendijks gevraagd om maquettes te maken om een beeld te geven van de vroegere situatie. Het zijn reconstructies van de historische situatie. De aankleding en decoratie zijn een vrije interpretatie op basis van historisch materiaal.

Maquette van woonhuis en maquette van werkplaats Kunstenaar Ingeborg Meulendijks maakte recent deze maquettes van het woonhuis en van de werkplaats van Cuypers in het oorspronkelijke gebouwencomplex van Cuypers & Stoltzenberg. Ze ging hierbij uit van de historische situatie en van ruimtes, die nu ook nog te zien zijn in het museum. Eén maquette toont de vroegere gipswerkplaats. In die werkplaats staat een (kleinere) maquette van het historische gebouw om duidelijk te maken dat dit gebouw ook een ontwerp van Cuypers is. De andere maquette laat het woonhuis van Cuypers zien. We zien vooral zijn werkkamer. Meulendijks heeft deze ruimte gesitueerd op de 1e verdieping van het gebouw. De markante erker is nu ook nog terug te vinden in het museumgebouw. Publicatiedatum: 09.06.2004 Bijgewerkt: 09.06.2004