Gemeente Heerlen

15 juni 2004

Eerste in Nederland

Telewerkcentrum in Zeswegen

Wethouder Karel Scholtissen heeft op maandag 14 juni het officiële startschot gegeven voor het eerste telewerkcentrum in Nederland. Hij roemde daarbij de initiatiefnemer omdat die een project heeft opgezet dat niet allen nieuwe werkplekken creëert, maar dat ook werkgelegenheid naar de stad haalt.

Het telewerkcentrum is gevestigd in het winkelcentrum van Zeswegen. Op dit moment zijn er 38 werkplekken ingericht voor mensen die zich bezighouden met telewerken. Bij telewerken verrichten mensen werkzaamheden voor bedrijven uit heel Nederland. Omdat alles via computer en telefoon gaat hoeven ze niet persé op het kantoor te werken van het betreffende bedrijf.

Vrijheid

Het project telewerken gaat uit van de gedachte dat je werk naar de mensen toe brengt. Volgens initiatiefnemer Willem Kruidhof gaat het hierbij vaak om vrouwen. "Zij hebben thuis vaak nog een zorgtaak, waardoor ze een grote vrijheid nodig hebben om hun dag in te delen. Een baan ver van huis is bijna onmogelijk voor ze. Doordat we het werk naar ze toe brengen, wordt het een stuk gemakkelijker voor ze."

Opleiding

Werk in de eigen omgeving en de vrijheid van een flexibele dagindeling. Dat zijn de voornaamste ingrediënten van het project telewerken.
Mensen die zich aanmelden gaan in eerste instantie naar het telewerkcentrum voor een opleiding. Als ze eenmaal zover zijn dat ze stage gaan lopen, doen ze dat vanaf dezelfde plek. Krijgen ze een baan, dan kunnen ze die ook uitoefenen vanaf diezelfde plaats.

Werkplekken

Inmiddels zijn er 38 mensen begonnen aan een opleiding. In het telewerkcentrum kunnen in totaal zestig werkplekken worden ingericht. Dat betekent dat er uiteindelijk ruim honderd mensen kunnen werken, omdat niet iedereen tegelijk aanwezig is.

Werkgelegenheid

Er zijn ook al contacten met bedrijven die telewerk willen laten doen in Heerlen. Voor bedrijven kan het aantrekkelijk zijn om mensen op afstand te laten werken. Ze hoeven dan geen werkplek in te richten in hun bedrijf.
De eerste stageplaatsen zijn al ingevuld en naar verwachting leveren die ook weer banen op. Het telewerkcentrum zelf heeft ook al werkgelegenheid opgeleverd. Een beheerder, een docent en een systeembeheerder houden het centrum draaiende.

Fotobijschrift
Wethouder Karel Scholtissen in gesprek met één van de cursisten van het telewerkcentrum, mevrouw Christina Soegito.

GEMEENTE HEERLEN
Afdeling Communicatie
M.Leurs
(045) 56 04 070
m.leurs@heerlen.nl

-----------------------

---- --