Universiteit van Amsterdam

Voorkomen van aneurysma bij syndroom van Marfan-patiënten


Promotie Geneeskunde


dinsdag 15 juni 12.00 uur

Een belangrijk probleem bij het syndroom van Marfan, een aangeboren en erfelijke afwijking van het bindweefsel, is de verwijding van de grote lichaamsslagader, die tot een scheuring van de aorta (aneurysma) kan leiden. Bij een bepaalde diameter wordt dan ook geopereerd. Toch zijn er patiënten met een normale diameter die een aneurysma krijgen. Gijs Nollen onderzocht of de aortastijfheid een betere voorspellende waarde heeft. Voor de aorta-descendans bleek de stijfheid een bepalende factor, voor de ascendans echter was toch de diameter een betere voorspeller. Voortaan moeten beide factoren dus gecontroleerd worden.

G.J. Nollen: Anatomical and functional evaluation of the cardiovascular system in patients with Marfan syndrome. Promotoren zijn prof. dr. A.A.M. Wilde en prof. dr. E.E. van der Wall (UL).

De academische plechtigheden vinden plaats in de Aula van de UvA, Singel 411, Amsterdam. Meer informatie over de items in deze agenda kunt u krijgen bij de afdeling Persvoorlichting, tel. 020 - 525 2695, e-mail: persvoorlichting@uva.nl. Met vragen over plechtigheden Geneeskunde kunt u contact opnemen met AMC Voorlichting, tel. 020 - 566 2929.