Openbaar Ministerie

Parket Roermond, 14 juni 2004

Begin inhoudelijke behandeling 10 verdachten Chipdealzaak

Op dinsdag 15 juni 2004 om 9.00u start de Rechtbank Roermond met de inhoudelijke behandeling tegen 10 verdachten betreffende de Chipdealzaak.

Chipdeal is de naam van een internationaal opsporingsonderzoek dat de FIOD onder leiding van het Openbaar Ministerie is gestart naar aanleiding van samenkomende informatie uit Nederland, Duitsland en België. Die informatie was dat een samenstel van BTW-carrousels operationeel was met takken in alle drie de landen. Er is besloten tot een gelijktijdige en naast elkaar lopende aanpak, waarbij in drie landen op hetzelfde moment doorzoekingen hebben plaatsgevonden. In Nederland zijn twee BTW-carrousels onderzocht. Van 25 betrokken rechtspersonen (in binnen- en buitenland) is de administratie in beslag genomen en onderzocht. Er zijn vele ingaande en uitgaande rechtshulpverzoeken gedaan.

Na drie jaar opsporing heeft het Openbaar Ministerie 10 natuurlijke personen als verdachte gedagvaard.
Aan de 10 verdachten wordt verweten dat zij hebben deelgenomen aan een organisatie die tot doel had het plegen van valsheid in geschrifte, alsmede het doen van onjuiste/onvolledige aangiften omzetbelasting. De verdenking is dat de verdachten een constructie hebben opgezet, waarbij de facturenstroom niet overeenkomt met de werkelijkheid, met het doel geen of minder omzetbelasting te betalen.

Een aantal van de gedagvaarde personen wordt daarnaast verdacht bestuurder van de organisatie te zijn en feitelijk leiding te hebben gegeven aan het plegen van valsheid in geschrifte en het doen van onjuiste aangiften.

Draaiboek inhoudelijke behandeling

In oktober jongstleden heeft de regiezitting plaatsgevonden. Tijdens deze zitting is het volgende draaiboek van de inhoudelijke behandeling bepaald:

Op 15 juni 2004 (vanaf 9.00u) vindt de inhoudelijke behandeling betreffende de eerste BTW-carrousel
(=4 verdachten) plaats;

Op 16 en 23 juni 2004 (vanaf 9.00u) wordt de tweede BTW-carrousel betreffende 7 verdachten inhoudelijk behandeld;

Op 25, 29 en 30 juni 2004 en de uitloopdag 2 juli 2004 (vanaf 9.00u) vinden in beginsel het requisitoir en de pleidooien plaats. Aansluitend op elk pleidooi is er gelegenheid voor re- en dupliek;

Op 2 juli 2004 krijgt iedere verdachte de gelegenheid voor het laatste woord.