Vereniging van Effectenbezitters


VEB breidt enquêteverzoek uit

Persbericht | 15-06-2004

De Vereniging van Effectenbezitters maakt bekend dat zij haar enquêteverzoek in de zaak Ahold heeft uitgebreid, cq aangepast. De VEB heeft besloten de periode waarover zij een onderzoek wenst naar mogelijk wanbeleid, uit te breiden en verzoekt de Ondernemingskamer tevens om voorzieningen te treffen waardoor het Ahold wordt verboden om voor of tijdens de enquêteprocedure overeenkomsten te sluiten met betrokken en verantwoordelijke personen of rechten prijs te geven.

Onmiddellijke voorzieningen De VEB verzoekt om de volgende onmiddellijke voorzieningen te treffen voor de duur van het geding:


1) Ahold te verbieden om, alvorens de uitkomsten van de enquête bekend zijn, regelingen te treffen met betrekking tot geschillen tussen Ahold en (oud) bestuurders, (oud) commissarissen van Ahold en/of haar dochtermaatschappijen en andere partijen, waaronder tenminste de geschillen met de heren Miller, Meurs en Van der Hoeven.


2) Ahold te verbieden om rechten prijs te geven met betrekking tot (mogelijke) claims en vorderingen op de onder 1) genoemde partijen en personen, alsmede adviseurs en accountant Deloitte & Touche.


3) Te bepalen dat Ahold zodanige maatregelen dient te treffen dat in lopende civiele zaken en de arbitrageprocedures geen definitieve uitspraak wordt verkregen, alvorens de uitkomsten van de enquête bekend zijn.

De VEB is van mening dat Ahold dergelijke overeenkomsten niet dient aan te gaan en rechten op claims en vorderingen niet dient prijs te geven voordat de uitkomsten van de (eventuele) enquête bekend zijn. Dit zou immers de belangen van Ahold en haar aandeelhouders kunnen schaden.

Uitbreiding van de periode Voorts heeft de VEB haar verzoek aangepast door de periode van het enquêteverzoek te verlengen. In het oorspronkelijke verzoekschrift (van 12 februari 2004) verzocht de VEB een onderzoek te laten gelasten naar het beleid en de gang van zaken in de periode 23 september 1999 tot en met 18 december 2003. In het aanvullend verzoekschrift van 11 juni jl, verzoekt de VEB om dit onderzoek de periode vanaf 1 januari 1998 tot en met 18 december 2003 te laten beslaan. De VEB heeft hiertoe besloten omdat in het verweerschrift van Ahold duidelijk is geworden dat de consolidatieproblematiek al veel eerder speelde. Op pagina 28 en 29 van het verweerschrift van Ahold blijkt dat Deloitte & Touche al begin 1998 indringende vragen heeft gesteld over de consolidatieproblematiek, en dat de discussie daarover in de tweede helft van 1998 is voortgezet.